Storspiggen blir allt mer dominant i Östersjön. Foto: Stockholms universitet

Forskare: ”Spiggvåg” hotar Östersjöns ekosystem

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av storspigg i Östersjön sker på bekostnad av rovfiskarna abborre och gädda. En svensk forskargrupp har följt utvecklingen under 40 års tid. Spela videon för att se hur spiggen tar över kusterna.

Storspiggen, en liten fisk som sällan blir över 10 centimeter lång, har ökat kraftigt längs svenska ostkusten de senaste 40 åren visar en ny studie av forskare från Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och universitetet i Groningen, Nederländerna.

– Konsekvensen blir att ekosystemets strukturer och processer drastiskt förändras, säger Johan Eklöf, marinbiolog vid Stockholms universitet och huvudförfattare till studien.

Spiggen äter nämligen de smådjur som håller Östersjöns alger i schack.

– Stora mängder spigg leder till en ”katt och rått”-lek, där spiggen äter små kräftdjur och snäckor som i sin tur äter fintrådiga alger och växtplankton. Så mycket spigg ger kraftigare algblomningar, säger Johan Eklöf.

40 år av undersökningar sammanställs

Forskarna har nu analyserat data från 40 års undersökningar av rovfisk- och spiggyngel i knappt 500 vikar längs svenska ostkusten.

Resultaten som nu publiceras visar ett så kallat regimskifte, där spiggen i allt fler vikar ökat och bidragit till att slå ut rovfiskarna abborrens och gäddans yngel.

Även om abborren och gäddan äter storspiggar så äter nämligen spiggen deras ägg och yngel, vilket visar att bytet ibland kan bli till jägaren.

Orsak inte fastställd

Orsaken till att spiggen blir mer och mer dominant längs kusterna är inte fastställd. Men forskarnas hypotes är att det har att göra med övergödningen och klimatförändringarnas påverkan på Östersjön.

Även fisket på stora rovfiskar som abborre, gädda, torsk och stor strömming kan ha bidragit, eftersom de har spigg som föda.

Börja fiska spigg

En kortsiktig lösning är att börja fiska spigg i stor skala, efter att man ordentligt utvärderat riskerna med detta. Eftersom spigg har ett högt fettinnehåll skulle det passa bra som innehåll i fiskfoder, enligt Johan Eklöf.

Nästa forskningsprojekt för marinbiologerna vid Stockholms universitet är att fastställa orsakerna till spiggökningen samt att föreslå hur man bäst kan åtgärda problemet.

Studien är publicerad i Nature Communications.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.