Foto: Lousie Gustavsson/SVT

Massdöd av fiskar i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

I vattnen runt Blidö i Stockholms norra skärgård och öarna runtomkring har det rapporterats om att det flutit upp hundratals döende eller döda fiskar i helgen. Men länstyrelsen i Stockholm tar det hela med ro.

Flytande död småfisk har uppmärksammats i hela Stockholms skärgård och många har ringt in till länsstyrelsen och larmat om fiskdöd.

– Det är helt i sin ordning, det är storspigg och den dör efter leken, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.

Östersjön under ytan

Storspiggen lever i stora stim ute till havs och under våren simmar den in till kusten för att leka.

– Storspiggen blir två till fyra år gammal och den leker en gång i livet, säger Henrik C Andersson.

Förr i tiden fiskade man den feta storspiggen för att koka lamp- och smörjolja av den.

– Storspiggen är en fet fisk och är bra mat för lax, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson. Foto: SVT

Storspiggen ökar i antal

Att det stora antalet döda fiskar nu uppmärksammas beror på att storspiggen under de senaste åren har ökat i antal. Men ökningen är inte enbart positiv för storspiggen kan ställa till med problem för ekosystemet. I de vikar det finns mycket storspigg på våren är det ont om abborre.

 – Vad det beror på vet inte. Det kan vara så att storspiggen äter upp abborrens rom eller om storspiggen äter upp abborrens mat, säger Henrik C Andersson.

En död spigg som flyter i vattnet utanför Blidö. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Abborre bra för ekosystemet

Rovfiskarna abborre och gädda är viktiga för Östersjöns ekosystem eftersom de minskar övergödningens effekter.

– I de vikar med frisk blåstång och friskt vatten finns mycket abborre och gädda. I vikar där det finns mycket alger och grönslick finns också mycket storspigg, säger Henrik C Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet