Traditionen Valborg grundar sig ursprungligen på en historia om en kvinna som hette Valborg och levde på 700-talet. Hon var nunna och förklarades som helgon den 1 maj år 799. Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat till vikingarnas festligheter kring deras välkomnande av våren. Valborg firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland.
Majbrasa
Många av traditionerna på Valborg, som att tända eldar till exempel, kommer från Tyskland där man brukade tända eldar för att skrämma bort häxorna den kvällen. Att tända eldar i Sverige började man med under medeltiden i östra Sverige, medan andra delar av landet brukade vänta till mitten av maj med eldarna.
Eldarna var till för att skrämma bort vargar och övernaturliga varelser innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren, den första maj. Och omkring eldarna brukade man skjuta, slå på trummor, skramla med grytlock och skrika, allt för att skrämmas. I dag skräms vi med smällare och fyrverkerier istället och hälsar våren välkommen med sång.
Kungens födelsedag
Flaggorna är också hissade på valborgsmässoafton för att det är kung Carl XVI Gustafs födelsedag den 30 april. Men det har inte med Valborg att göra egentligen.
Studenternas högtid
I södra Sverige var det förr tradition bland ungdomar att gå från gård till gård och sjunga majvisor och sätta gröna kvistar i taket på stugorna. Och som tack för uppträdandet skulle de få matvaror till en fest. I dag brukar det vara de städer med universitet som har de största valborgsfirandena, och studenterna i Uppsala och Lund har länge firat våren med sillfrukost, körsång, champagnegalopp och mösspåtagning.
Första maj
Kallas även valborgsmäss och är Valborgs namnsdag och arbetarnas dag. Sedan 1938 har man firat dagen runt om i världen med demonstrationståg, politiska tal, fanor och protestplakat.
Majblommor
Blomman som många barn säljer strax före första maj är en idé som Beda Hallberg kom på 1907. Från början gick pengarna man fick in för blommorna till att bekämpa sjukdomen tuberkulos, men nu är det sjuka eller handikappade barn som får pengarna. Blommorna har olika färg varje år, och ca 3 miljoner blommor brukar säljas.