13-åringar måste själva beställa sina tester för covid-19. Varför är det så och fungerar det? Foto: SVT

Därför kräver vårdguiden bank-id för barn över 13 år

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget kan tonårsföräldrar inte boka covid-19-tester för sina barn, eftersom 1177 Vårdguiden kräver e-legitimation från 13 års ålder.

– Anledningen till att vi ställer de här kraven beror på att 1177 innehåller en massa känslig information när man loggar in, Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden.

I region Stockholm krävs två appar, en kod och bank-id för att beställa ett PCR-test som visar pågåenden infektion, i regionerna räcker oftast 1177 och bank-id. Men som vårdnadshavare till barn över 13 år har man inte tillträde till 1177 Vårdguidens tjänster och kan inte beställa coronatest för sitt barn.

Ska skydda barnens integritet

Reglerna gäller i hela Sverige och inte bara coronaprovtagning, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden. Vårdguiden har pratat med vårdgivare och utgått från den praxis som gäller på ungdomsmottagningarna när de beslutade om åldergränsen.

Coronapandemin

– Anledningen till att vi ställer de här kraven beror på att 1177 innehåller en massa känslig information när man loggar in, du kan läsa din journal, boka tid i vården och beställa recept på läkemedel. Efter 13 år har vi bedömt att barnen börjat komma i åldern att de är mogna nog att sköta sina egna ärenden och det kan ju finnas situationer, till exempel där barnet varit på ungdomsmottagningen och pratat om preventivmedel eller faktiskt fått en sexuellt överförbar sjukdom och man vill inte att föräldrarna ska kunna ta del av det här. Det handlar om att skydda barnens integritet.

Men är de mogna för att ta det här ansvaret?

– En del är det. Det var ett svårt arbete och många diskussioner men vi har valt att följa ungdomsmottagningarnas praxis.

”Kan absolut finnas mörkertal

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn från förskoleklass och uppåt testas för att ge myndigheten och vården ökad information om hur smittspridningen ser ut bland barn.

– I grunden ville vi att barn skulle kunna testas så att de kan vara mer i skolan. Bryta smitta kan man göra genom att vara hemma när man har symptom, men vet man att man har covid-19 har man en ökad motivation till det, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Finns det inte risk för mörkertal?

– Man kan ju hjälpas åt i en familj och barnet behöver inte vara själv när de använder appen. Jag har själv tonåringar som har gjort det här. Faktum är att det är svårare för mig än vad det är för dem. Men det kan ju se olika ut i hur mogen man är att hantera olika appar. Men vad det gäller mörkertalet, absolut, vi vet inte fullt ut hur smittspridningen ser ut och det gäller alla grupper i samhället.

Hör hela diskussionen om tonåringars coronaprovtagning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet