55 000 masker bedömdes upphandlingen omfatta. 125 kommuner och andra myndigheter var intresserade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Polisens jätteköp av skyddsmasker kraschade – tas om från början

Uppdaterad
Publicerad

Poliser, ambulanspersonal och räddningstjänster över hela landet skulle få 55 000 nya andningsmasker. Men affären pausades just som coronaviruset kom in i Sverige. I dag har hela upphandlingen gått i papperskorgen – och hela processen måste tas om från början.

Pandemin innebär stora påfrestningar för polisens arbetsmiljö. Huvudskyddsombudet Patrik Danielsson säger till TT att det gjorts över 1 000 anmälningar om tillbud och arbetsskador kopplade till smittspridningen.

Samtidigt visar SVT:s granskning att en stor upphandling av helt nya andningsskydd till just poliser, räddningstjänster och ambulanspersonal har havererat under pandemins 2020.

Det började ett år tidigare. 2019 drog polisen igång en stor upphandling av nya andningsmasker, som skulle ersätta försvarets gamla Skyddsmask 90. Den fanns hos blåljuspersonal i hela landet, men fick från 2018 inte användas inom vården eller räddningstjänsten eftersom den saknade CE-märkning.

125 kommuner och andra myndigheter hakade på den nya upphandlingen, som bedömdes omfatta 55 000 andningsskydd med kringutrustning till ett värde av hundratals miljoner.

Behoven varierade. Kiruna kommun bedömde att man skulle behöva åtta masker, Fagersta ungefär 100 och Linköping uppemot 500.

I december var upphandlingen klar, och polisen räknade med att skriva avtal med den vinnande leverantören i januari i år.

Paus först – sedan papperskorgen

Men så blev det inte. Upphandlingen överklagades och processen fick pausas.

Ute i landet hade räddningstjänsterna just börjat förbereda sig för det nya coronaviruset, och på flera håll blev man irriterade över att polisen inte informerat om fördröjningen. (Se video.)

Och nu står det alltså klart att hela upphandlingen gått i papperskorgen. Polisen uppger för SVT att man kommer att börja om med en helt ny upphandling, och har frågat de intresserade myndigheterna vilka som vill vara med.

Några har avböjt deltagande, däribland Hylte, Osby, Eda, Arvika, Nässjö och Vetlanda.

Bland de som sagt ja finns Region Västernorrland, Bohus räddningsförbund, Uppsala Brandförsvar och Räddningstjänsten Oskarshamn, samt kommunerna Eskilstuna, Nyköping, Halmstad, Västerås, Göteborg, Landskrona, Karlstad, Västervik, Säffle och Nybro.

En upphandling kan dock ta lång tid, i synnerhet om den överklagas.

Under året har kommunerna kunnat använda gamla lager av Skyddsmask 90 tack vare en tillfällig dispens.

Bakgrund: Turerna kring Skyddsmask 90

När räddningstjänster och ambulanspersonal i början av året började förbereda sig för en möjlig pandemi hamnade frågan om skyddsmasker i centrum. Försvarets gamla Skyddsmask 90 fanns på många håll kvar, och betecknades av både försvaret och MSB som en av världens bästa skyddsmasker.

Men maskerna fick inte användas. Arbetsmiljöverket hade 2018 förbjudit kommunernas användning med hänvisning till att Skyddsmask 90 saknar CE-märkning. Flera räddningstjänster bad om undantag från reglerna och fick stöd från MSB, som i ett yttrande krävde en generell dispens med hänvisning till att ”Sverige står nu inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal”.

Arbetsmiljöverket avvisade först tanken på en generell dispens men ändrade sig sedan efter ett EU-beslut som gjorde det möjligt för bland annat räddningstjänst och sjukvårdspersonal att använda skyddsmasken under pandemin – något som sedan också gjorts.

Försvarsmakten har också meddelat att man avser starta ny tillverkning av Skyddsmask 90, som därmed skulle kunna få CE-märkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.