Karin Ekman, programchef nyheter och ansvarig utgivare. Foto: SVT

Därför lanserar SVT Verifieringshjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Vem ligger bakom X-kontot Europe Invasion som eldade på upploppen i Storbritannien i somras?

Varifrån kom ryktet – spritt över hela världen av Donald Trump – att haitiska migranter äter upp husdjur i Ohio?

Det är två exempel på frågor som reportrarna på SVT Verifierar besvarat nyligen. Det är en typ av journalistik som blivit allt viktigare.

I en tid då fakta och sanning är vittrande begrepp – då påverkanskampanjer, desinformation och AI-manipulerade bilder nästlar sig in i allas våra informationsflöden – ställs nyhetsredaktioner över hela världen inför helt nya utmaningar.

Även stora aktörer som BBC, Sky News och New York Times satsade tidigt stora resurser för att kunna garantera en kvalitativ rapportering i detta nya landskap.

Nyhetsbloggen

Många områden

På SVT Nyheter tog vi ett första steg hösten 2022, då vi skapade ett team vars huvuduppgift var att granska propagandan kring Rysslands invasionskrig i Ukraina. Efter den 7 oktober 2023 blev det naturligt att vidga gruppens uppdrag.

Sedan dess har teamet, som vi kallar SVT Verifierar, vuxit. Och verifieringsuppdraget omfattar nu inte enbart krigsbevakning, utan alla områden där vi ser att behovet finns. Det kan handla om gängkriminalitet, det kan handla om miljöfrågor eller hälsa.

En del av det SVT Verifierar gör bygger på avancerade arbetsmetoder, medan annat är helt vanlig undersökande journalistik.

Motvärn mot falska uppgifter

Under hösten lägger vi i en växel till. Verifieringstemat kommer bli ännu mer framträdande – oavsett var du följer SVT:s nyheter – och nu hoppas vi även att du som tar del av vår journalistik vill vara med.

Idag lanserar vi Verifieringshjälpen, där du enkelt kan ladda upp bilder och klipp som du stött på i ditt flöde och som väcker frågor. Är bilden äkta? Vad är syftet bakom att klippet sprids? Stämmer verkligen det som påstås?

Om det du skickar till oss är intressant för många kommer vi gå till botten med det och berätta vad vi kommer fram till.

Journalistikens roll är att vara ett motvärn mot falska uppgifter och ryktesspridning. Tillsammans med vår publik blir vi på SVT Nyheter nu ännu starkare i den uppgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet