Camilla Kvartoft och Johan Bergendorff, programledare för Agenda Special: Klimatutmaningen. Foto: SVT

Därför låter Agenda forskare möta politiker om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Går det att komma ner till noll när det gäller utsläpp av växthusgaser? Det målet satte i alla fall sju av riksdagens åtta partier 2017 när de antog det klimatpolitiska ramverket med ambitionen att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp år 2045. 

Politikernas mål är utgångspunkten för den utfrågning som Agendaredaktionen i samarbete med Vetenskapsredaktionen anordnar den 24 oktober.

Enligt klimatlagen ska det klimatpolitiska arbetet vila på vetenskaplig grund. Så vad säger forskare som räknat på utsläppsmålet? Hur har det gått för Sverige hittills och på vilka områden behövs ytterligare åtgärder? 

Utifrån forskarnas slutsatser vill vi fråga de åtta riksdagspartierna vad de vill göra för att nå målen om kraftigt minskade utsläp. Sverigedemokraterna som inte har ställt sig bakom riksdagens klimatmål, kommer också att få möjlighet att redovisa sin syn. 

Nyhetsbloggen

De nio forskare som medverkar i programmet är några av landets tyngsta vetenskapliga experter inom en rad för klimatet viktiga forskningsfält. Flera av dem har också gedigen erfarenhet av att räkna på effekterna av olika styrmedel som syftar till att få ner utsläpp av växthusgaser. 

De medverkande forskarna har en lång och gedigen akademisk bakgrund och är aktiva på landets tyngsta universitet, högskolor eller forskningsinstitut. För största möjliga transparens om deras uppdrag och engagemang listar vi forskarnas bakgrund här.

Hearingens syfte är att blicka framåt och fråga ut partierna om vilka strategier de har för att nå det mål de själva har satt upp. Programmet är uppdelat i fyra ämnen: i första timmen transporter och industri/prylar, i andra timmen el och mat.  

För att nå djupare i varje ämne deltar bara fyra politiker per fråga. Partierna är kombinerade utifrån att det ska finnas så många olika perspektiv som möjligt på varje ämne och att varje parti ska vara representerat i varje heltimme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet