En toppolitiker i en kommun åker fast för sexköp. Han erkänner brottet för polisen och meddelar dagen därpå att han omedelbart lämnar alla sina politiska uppdrag. I det läget är namn- och bildpublicering inte ett svårt beslut för en ansvarig utgivare. SVT liksom andra medier namngav kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka Hans Forsberg (M).
Tåla en hårdare granskning
I medieetisk praxis får de tyngsta makthavarna inom politiken, myndigheter, förvaltning och företag tåla både en hårdare granskning än andra samt att i högre utsträckning bli namnpublicerade. Detta gäller framför allt inom deras ämbets- eller yrkesutövning. Men deras maktposition gör att även snedsteg i den privata sfären kan bli föremål för den exponering som en bred publicering innebär. För den som innehar en väldigt tung politisk position, som har den yttersta rätten att beskatta sina medborgare, kan en brottslig gärning inom privatlivet vara skäl nog att namnpublicera.
Inte en tung maktställning
Häromveckan var det en tv-kändis som på liknande sätt erkände brott enligt sexualköpslagen. Den personen har flera medier valt att namnpublicera. SVT Nyheter har så här långt avstått. Varför? Det är en person som inte har en tung maktställning och kvalar därför inte in som offentlig makthavare på det sätt som en toppolitiker gör. Så här långt har det även gått att berätta historien om tillslaget mot en lägenhetsbordell i Stockholm utan att publicera denna persons namn. Kan en namnpublicering av tv-kändisen bli aktuell längre fram? Ja, det är möjligt, om nya omständigheter blir kända.