Coronapandemin slår till mot Europa med full kraft och flera länder agerar på olika vis för att förhindra smittspridningen och kunna behandla sjuka. I Sverige har flera åtgärder vidtagits och under söndagen ska statsminister Stefan Löfven (S) hålla ett fem minuter långt tal i SVT innan Agenda sänds.
– Vi har en extraordinär situation i Sverige och stora delar av världen är lamslagna. Det finns så klart ett värde i att höra statsministern tala direkt till publiken i en sådan här situation, säger Helena Olsson som är programbeställare på SVT.
Endast statsministern
Talet hör till ovanligheterna. Senast “tal till nationen” ägde rum var inför valrörelsen 2018 då alla partiledare bjöds in. Men denna gång är det bara den socialdemokratiska statsministern som talar och inga från oppositionen.
På frågan om varför andra partiledare inte får tala, svarar Helena Olsson:
– Vi har inget val nära förestående och i den här frågan råder i det närmaste borgfred med en stor samsyn mellan partierna. Då tycker vi inte att det är lika nödvändigt att alla är med som inför ett val.
Varför räcker det inte med en vanlig intervju i SVT?
– Kanske adderar det något för publiken, som komplement till alla intervjuer och utfrågningar vi gör – om inte annat inskärper det väl lite stundens allvar.
– Stefan Löfven erbjöds också att medverka i Agenda på söndagen, men han avböjde med hänvisning till det extrema läget, säger hon.
”Kritiskt läge”
Efter programmet är tanken att talet ska analyseras i Agenda som sänds direkt efteråt. Det fem minuter långa talet innebär också att sändningen av Agenda börjar fem minuter senare än normalt.
– Det här formatet hör dock till undantagen för vår del och det har med vårt oberoende att göra. Vårt uppdrag är att kritiskt granska makten. Den här gången kommer talet att kommenteras och analyseras i Agenda i direkt anslutning till talet.