Därför vill EU få dig att känna dig som en europé

Uppdaterad
Publicerad

460 miljarder kronor över en sjuårsperiod. Så mycket vill EU:s kulturutskott satsa på att stärka den europeiska identiteten, bland annat genom utbildningsprogrammet Erasmus+. I dag ligger budgeten på 147 miljarder. Men Stefan Jonsson, professor i etnicitet, är skeptisk.

– När man försöker ena en befolkning ovanifrån kan man vara säker på att det egentligen är för sent, säger han.

Att EU vill satsa en stor mängd pengar på att få européer att känna sig som just européer handlar om... Pengar. Det menar Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO).

– I och med att EU definierar sig som ett demokratiskt projekt måste man ha folkets stöd. Om man inte har folkets stöd förlorar EU sin legitimitet.

EU-valet 2019

Stor klyfta mellan öst och väst

Stefan Jonsson menar att om ekonomierna inte fungerar, då fungerar inte EU heller. Han anser att det stora problemet i dagens EU är klyftan mellan hur det är i västra och östra Europa.

– Folk lämnar Ungern, Slovakien, Rumänien och flyttar västerut. Dom förlorar mycket av den utbildade arbetskraften. Om man i Rumänien känner att allting blir sämre och att medlemskapet i EU bara innebär att landsbygden utarmas, folk flyttar härifrån för att de kan få arbete i Frankrike, Tyskland eller Sverige, det är klart att det inte får starkt stöd då.

Att gå ut med initiativ för att skapa en europeisk berättelse eller idé tyder på att det redan finns en stor splittring undertill, säger Stefan Jonsson.

– Det är så med nästan varje idé som försöker ena ovanifrån, bidrar bara till att öka splittringen underifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet