Det skulle inte kunna ske om personuppgiftslagen gällt. Men genom att köpa sig ett utgivningsbevis kommer sajtens ägare undan, eftersom grundlagen väger tyngre än personuppgiftslagen.
”Datainspektionens händer är bakbundna och det finns ingenting vi kan göra åt sajten. Hur mycket vi än vill”, skriver Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt.
Utgivningsbevis kostar 2000 kronor
Ett utgivningsbevis skaffar man hos Myndigheten för radio och tv. Det kostar 2 000 kronor och ger samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som radio, tv och tidningar har.
”Det är onekligen en paradox att den som har en webbplats med utgivningsbevis kan hantera uppgifter fritt på ett sätt som polisen är förbjuden att göra”, skriver hon.
Problematiken är långt ifrån ny, påpekar Datainspektionens chef.
”Redan 2009 varnade vi i ett yttrande till justitiedepartementet för att det finns betydande problem med utgivningsbevis som ger webbplatser grundlagsskydd.”
På sajten Lexbase kan vem som helst söka efter dömda via namn, personnummer eller på en karta, där domarna finns utsatta som röda prickar. Dessa kan mot en kostnad sedan laddas hem i sin helhet.