DBT – behandling på prov

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen vedertagen behandling för unga som skadar sig genom sex, men på några ställen i landet prövar man så kallad dialektisk beteendeterapi, DBT, som går ut på att lära sig hantera känslor och relationer och hitta alternativ till att skada sig själv när man övermannas av ångest.

Ett sådant ställe är en öppenvårdsklinik i Kristianstad där man i höst startar en pilotstudie för att ta reda på hur DBT fungerar som behandlingsmetod.

På kliniken i Kristianstad har man under många år tagit emot barn och ungdomar med olika problem relaterade till sex. Bland andra unga förövare av sexuella övergrepp och barn och unga som har utsatts för övergrepp.

Sex som självskadebeteende

Anette Birgersson, som är socionom och terapeut, har jobbat på kliniken sedan i slutet av 90-talet och har under det senaste året fått ta emot fler och fler förfrågningar om unga som skadar sig genom sex:

–Jag vet inte om det är för att ämnet börjar belysas eller för att det ökat. Jag kan ju se att vi har haft de här ungdomarna tidigare i vår verksamhet fast det inte varit uttalat att det har varit en stor grupp.

På Anettes klinik använder man huvudsakligen DBT som behandlingsmetod och det är den metoden som man nu ska erbjuda en grupp ungdomar mellan 14 och 17 år som har det gemensamt att de skadar sig genom sex.

Hur vet man att det fungerar som behandlingsmetod?

–Det trista är ju att man inte vet om det fungerar men det är det vi ska ta reda på. Vi tänker att det är en metod som ska passa de här ungdomarna eftersom den är utarbetad för människor med självskadebeteenden och vi tycker att det har fungerat bra för de ungdomar som vi har jobbat med.

Behandlingen sker både individuellt och i grupp och startar med en 12-veckors kurs som skall utvärderas och förhoppningsvis fungera som ett förstadium till en vetenskaplig studie.

–Det behövs forskas mycket mer på behandlingsmetoder så vi vill pröva det här och se om det är effektivt. Om det är positivt så går vi vidare och följer upp med en riktig studie i samarbete med forskaren Linda Jonsson.

Ny form av terapi

DBT, dialektisk beteendeterapi, är en strukturerad metod för att lära sig hantera sina känslor och relationer och består av fyra komponenter, relationsfärdigheter, stå-ut-strategier, känsloreglering och mindfulness (medveten närvaro). Behandlingen ska leda till att man hittar alternativ till att skada sig själv när ångesten blir övermäktig.

–Vi började med DBT därför att det är något de här ungdomarna har jättesvårt med, att reglera sina känslor, ta hand om sig själva, hantera oro och ångest, framförallt har de jättesvårt med sina relationer, bland annat kompisrelationer. Mindfulness, eller medveten närvaro, kan man säga binder ihop allt eftersom man tränar sig i att bli uppmärksam på sig själv och sina känslor och reaktioner.

Svåra att nå – men det går

Gemensamt för ungdomarna som Anette jobbar med är att de känner mycket ångest, ensamhet och söker bekräftelse samtidigt som de känner sig värdelösa och har mycket skamkänslor. Skammen gör att de är svåra att nå. De vågar inte söka hjälp själva.

–Många gånger är de hittvingade och inte så mottagliga för behandling men efter ett tag så tycker de att det är rätt skönt att börja prata om det och då är det viktigt att möta ungdomarna. Att våga fråga, fråga många gånger och fråga igen, för det är inte lätt att prata om det här. Man måste vara öppen och nyfiken och absolut inte dömande. När de väl börjat prata så mår de många gånger bättre och blir motiverade att själva ta del av behandlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex som självskadebeteende

Mer i ämnet