De åkte in till IS för att hämta sina söner

Publicerad

De två kvinnorna såg sin sista chans att rädda sina söner. Tillsammans tog de risken att ta sig in i Syrien och IS-kontrollerat område.

– Nu är vi i helvetet sa jag till Faridah, berättar Lina.

Lina och Faridah delar ett öde som fört dem samman. Något de inte kan prata om med andra. Deras söner Aayan och Ismael gick med i IS.

”Vi förstod inte allvaret”

Lina har långt utslaget hår. På väggen hänger inramade bilder på tre barn, mellan fem och åtta år. En av bilderna föreställer Ayaan. Lina kan inte begripa hur den leende skolpojken kunde bli en av de 300 svenskar som anslöt sig till världens grymmaste terrorsekt.

Deras barn gick med i IS

– Han var snäll, skötsam, studerade på universitetet. Men plötsligt slutade han gå på föreläsningarna. Skolan är haram, sa han.

– Jävla haram. Var fick han det ifrån? Vi är inte religiösa. Jag fastar inte, ber inte. Vi har aldrig pratat religion eller politik hemma.

Vi förstod inte allvaret, säger Faridha. Först tänkte hon att det var något bra att hennes son började intressera sig för religionen – bättre än att han är ute och springer i alla fall.

– Men jag kunde aldrig föreställa mig vad som skulle hända.

Reste till Syrien med smugglare

Trots chocken över sönernas val, var de båda mammorna beredda att riskera sina liv för att få hem dem. De reste till gränsstaden Gaziantep och tog sig sedan vidare med hjälp av smugglare.

– Första smugglaren spottade på mig och vägrade köra oss. Han sa att vi var otrogna för att jag inte täckt håret.

Nästa smugglare körde minibuss. Men snart blev de upptäckta av turkisk militär.

– Jag var så rädd. Jag tänkte, nu skjuter de oss, säger Farida.

Längs med gränsen fanns höga vallar och kvinnorna sprang uppför dem för att kana in i Syrien på andra sidan. Bagaget blev kvar i minibussen.

Sent på natten kom de fram till Albab där sönerna mötte upp. I fem dygn pratade de, grät, skällde och kramades. Men till slut var det dags att åka hem. Tomhänta.

En månad efter hemkomsten får Farida dödsbeskedet.

Sitter fängslad i Syrien

Linas son kom senare att gripas av kurderna och nu sitter han i fängelse i nordöstra Syrien.

Sverige har varit tydliga med att de inte vill ta hem IS-svenskarna.

– Jag tänker på honom hela tiden. Hur har han det? Hur länge ska han sitta där? Hur kunde de låta dörren till IS stå öppen för dem, men stänga dörren hem nu? Låt honom komma hem, säger Lina.

Men ska han gå fri då?

– Nej, det han gjort ska han stå till svars för här. Vad händer med mördare och pedofiler? Jo, de ställs inför rätta och döms. Gör samma med honom. Men låt honom inte ruttna bort där.

Ismael och Aayan

2012, innan IS har utropat ett Kalifat, reste Ismael och Aayan till Syrien utan att säga ett ord till sina föräldrar. Ayaan och Ismael hade varit vänner sedan lågstadiet och alltid följts åt. De båda mammorna försökte på alla sätt via telefon att få sönerna att komma hem. Men inga argument hade verkan. I juni 2014 utropade IS sitt Kalifat. I september samma år bestämde sig Lina och Farida för att själva ta sig in till IS för att hämta hem sönerna. De såg det som sin sista chans att få hem dem.

Fahridas son Ismael dog i Syrien år 2014, en månad efter hennes försök att få hem honom. Sonhustrun dog kort därefter. I dag letar Faridah efter sonens föräldralösa dotter.

Linas son Ayaan sitter fängslad hos kurderna i Syrien. Hans fru och barn är döda.

FAKTA: Det här är IS

Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.

De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.

Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.

Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.

FAKTA: Den våldbejakande islamismen i Sverige

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deras barn gick med i IS

Mer i ämnet