Richard Jomshof håller anförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jomshof har förhörts av polis. Foto: SVT.

De anmälde Jomshof (SD) för hets mot folkgrupp: Handlar inte om satir

Uppdaterad
Publicerad

Satir inom ramen för yttrandefriheten, menar Richard Jomshof (SD). Tydligt hets mot folkgrupp, menar däremot föreningen Näthatsgranskaren som ligger bakom anmälan av inlägg i sociala medier som lett till en polisutredning av Jomshof.

Det var i maj som Näthatsgranskaren, som själva beskriver sig som en religiöst och politiskt obunden ideell förening, gjorde en polisanmälan mot Richard Jomshof (SD).

Anmälan gällde två bilder som Jomshof delat på X. Efter anmälan har Jomshof kallats till ett förhör med åklagare på tisdag där han delgavs misstanke om hets mot folkgrupp. Det berättade han själv om i Kvartal redan i fredags och meddelade samtidigt att han tillfälligt tar en paus från uppdraget som ordförande i justitieutskottet.

Den ena bilden Jomshof delat föreställer en muslimsk familj som flyttar in i huset ”Europe” och tänder eld på det. I den andra bilden ber en Jihadkrigare om att bli räddad ur havet. Väl uppe i båten ”England” knuffar han ner de övriga passagerna i vattnet med en åra som det står ”Rape Jihad” på.

”Muslimska flyktningar som pekas ut”

Att som Jomshof kalla bilderna satir menar föreningen Näthatsgranskaren är missvisande och hävdar i sin anmälan att det är hets mot folkgrupp.

”Det är muslimska flyktingar som pekas ut. Effekten av bilderna blir också en kraftig spridning av missaktning mot muslimska flyktingar. Framförallt kan bilderna inte alls tolkas som någon religionskritik. I stället pekas alla muslimska flyktingar ut som opålitliga och våldsamma terrorister, mordbrännare och våldtäktsmän”, skriver personer bakom Näthatsgranskaren i en gemensam kommentar till SVT Nyheter.

Enligt Näthatsgranskaren är det bara enskilda detaljer i bilderna som kan tolkas som kritik mot islam eller terrorism.

”Men om man tittar på helheten så utgör bilderna tydligt hets mot folkgrupp”, skriver gruppen i sin kommentar.

Karlsson (SD): ”Yttrandefriheten är värd att försvara”

SD-toppen Mattias Karlsson delade också bilderna, som stöd för Jomshof. Även Karlsson har nu polisanmälts, berättar han i sociala medier.

”Yttrandefriheten är värd att försvara och ingenting som är värt att försvaras kan i realiteten försvaras om man inte är beredd att offra något i det försvaret”, skriver han i ett inlägg på Instagram.

Joakim Zander, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, skriver i en kommentar till SVT att förhöret ska hållas och att han sedan behöver tid för att överväga hur han ska gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.