Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yttrandefrihetsexperten Nils Funcke: kan Richard Jomshofs X-delning vara hets mot folkgrupp? Foto: SVT

Yttrandefrihetsexperten: Inte en självklar fällning

Uppdaterad
Publicerad

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det inte är självklart att Richard Jomshof (SD) gjort sig skyldig till något brottsligt genom att dela de två satirteckningarna på X.

Idag har justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) klivit av sitt uppdrag. Han uppger själv i en intervju med tidskriften Kvartal att han kommer delges misstanke för hets mot folkgrupp efter att ha delat två satiriska bilder på X.

Hets mot folkgrupp

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tror att en av satirbilderna kan klassas som hets mot folkgrupp. Bilden föreställer en muslimsk familj som flyttar in i huset ”Europe” och tänder eld på det.

– Den är väldigt generaliserande och uttrycker missaktning mot en hel folkgrupp med en viss religiös tillhörighet. Den skulle rent objektivt kunna beskrivas och anses vara missaktning mot en folkgrupp.

Satir om extremism

I den andra bilden ber en Jihadkrigare om att bli räddad ur havet. Väl uppe i båten ”England” knuffar han ner de övriga passagerna i vattnet med en åra som det står ”Rape Jihad” på.

Nils Funcke anser inte att detta är hets mot folkgrupp, eftersom satiren riktar sig mot en extremistisk grupp och inte mot ett helt folk.

– Den bilden ser jag inga som helst bekymmer med. Där är det en jihad-krigare som blir utmålad som en brottsling.

Friar hellre än fäller

Ifall Richard Jomshofs två delningar däremot bedöms tillsammans och inte enskilt tror Nils Funcke att det kan påverka utfallet. Ihop skulle bilderna kunna ses som en gemensam satir riktat mot islamism och inte mot muslimer, och därför inte klassas som hets mot folkgrupp.

Nils Funcke trycker på yttrandefrihetens starka ställning i Sverige och hur man hellre friar än fäller.

– Det finns inget facit. Varje publicering måste prövas för sig. Det kan lika gärna leda till att det inte blir något åtal och läggs ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.