– Säkerhetspolisen har varit öppna med problemets omfattning. De går i princip på knäna. De försöker täcka in allt de känner till men kan naturligtvis inte garantera säkerheten. Vi har en situation där återvändande kommer tillbaka. Tyvärr har de flesta kommuner i dag ingen riktig beredskap för det. De har inte funderat igenom vad som behövs, säger Magnus Ranstorp i Agenda.
Hans råd till de svenska kommunpolitikerna är:
– Ta lärdom av varandra, det gäller att strukturera arbetet bättre för att hitta de rätta lösningarna. Se till att få med civilsamhället så att alla har en del i att hantera den här problematiken.
”Tyvärr ganska vanligt”
Om reportaget från belgisk tv som visades i Agenda, där jihadister i Syrien filmat sig själva, säger han att ”tyvärr är det ganska vanligt med sådana här bilder”.
– Framför allt från IS sympatisörer på sociala medier. Det är ett ofattbart och groteskt våld, en omänsklig grymhet.
Ranstorp är medlem i ett EU-nätverk som ska motverka rekrytering till jihadresor. Vad tycker han att man ska göra med dem som återvänder efter att ha utfört liknande brott?
”Lämna dem inte vind för våg”
– Det är viktigt att polisen och säkerhetspolisen utgör den första försvarslinjen. De kan göra en riskbedömning om huruvida återvändarna är kapabla att utföra våldsdåd. Det är viktigt att försöka ha kontakt med familj och anhöriga för att få personerna att fundera igenom sina livsval. Det är bättre att ha kontakt med dem än lämna dem vind för våg.
Det har nyligen varit en het debatt om hur mycket man ska hjälpa återvändande jihadister. Bland annat gällde det Örebro kommuns stöd till återvändare. Om den kritiken säger Ranstorp:
– Mycket har varit en missriktad debatt. Man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Om man kan bevisa att brott har begåtts ska det lagföras. Just nu utreds en skärpt lagstiftning. Men man måste också erbjuda förebyggande insatser när de kommer tillbaka för att de inte ska bli en fara för samhället.