Mirabelle och Winthra har fått i sig PFOS genom dricksvattnet hela livet. Foto: SVT

De har druckit giftigt vatten hela livet

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga Mirabelle och hennes syskon Caspian, 4 år, och Winthra, 1 år, har fått i sig den giftiga kemikalien PFOS från vattnet i hela sitt liv.

– Det känns verkligen inte bra, säger mamma Martinique Enarsson.

Grafik: Se här hur det ser ut där du bor

Barnen har bott i Kallinge sedan födseln och deras mamma Martinique har också bott i Kallinge hela sitt liv. Hon har fört över kemikalien till barnen, både i magen och när hon ammade.

SVT granskar miljögifter

– Jag hoppades ju att de kollade vattnet för hälsofarliga ämnen. Jag hoppas ju att det inte ska skada dem. Man ger dem ekologisk mat och sen går de och dricker giftigt vatten i stället

– Har jag druckit vattnet i 26 år kan jag överleva i 26 till har jag själv tänkt. Man är mest orolig för barnen, säger Tim Enarsson som också vuxit upp i Kallinge.

En chock för orten

När kommunen beslöt att stänga av det kommunala vattnet den 16 december blev det en chock för orten. Det drastiska beslutet att stänga av väckte frågor och oro.

– Jag tycker att det har påverkat alla och det finns hela tiden när vi pratar om det. De undrar hur mycket detta har påverkat oss och om det kan ge några men, säger Martinique Enarsson.

Får leva med gifterna

Hur länge vattnet varit förorenat vet ingen, men troligt är att PFOS funnits i vattnet under många år. Brandsläckningsskummet användes från 80-talet till mitten av 00-talet.

Hur lång tid det tog innan kemikalien hade spritt sig till grundvattnet eller hur höga halterna har varit tidigare går inte heller att svara på. Gifterna finns kvar i kroppen i många år och det finns inget sätt att avgifta de som har höga halter PFOS i blodet.

– Ja, vi är ju redan drabbade och har ju druckit vattnet i många år. Skulle det vara ökad risk till någon sjukdom så är det ju inget de kan göra, säger Martinique Enarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet