Det pratas allt mer om en arbetsmarknad där AI har en självklar plats. Ny teknik kan redan skriva programkod och texter som håller hög kvalitet. Daniel Gillblad, forskningsledare på AI Sweden, menar att vissa yrkesgrupper behöver börja ställa om och lära sig de nya verktygen, annars riskerar de att hamna utanför.
– De som jobbar med programmering eller med text på olika sätt kommer behöva ställa om och använda de verktyg som finns, säger han.
Men alla jobb påverkas inte lika mycket av AI-utvecklingen. Förskollärare och undersköterskor behöver inte vara oroliga att bli helt ersatta av AI, menar Daniel Gillblad.
– Ett krävande jobb vad gäller mänskliga relationer är svårare att ersätta, säger han.
Ökat fokus på låglöneyrken
Stefan Axelsson på Stockholms universitet håller med.
– En robot på en förskola skulle ha svårt att ta hand om ett barn. Men personalen kommer att kunna få hjälp med rutinmässig administration av AI, säger han.
Yrken inom vård och omsorg är kvinnodominerade och lönerna är ofta låga. Daniel Gillblad tror att det kan bli ett ökat fokus på just de egenskaper som AI inte har i framtiden – men om det återspeglas i lönerna eller inte menar han är svårt att spekulera i.
– Vi kan hoppas det, om det blir viktigare yrken i samhället, säger han.
De jobben påverkas mest – och minst- av AI
Påverkas mycket: Journalister, översättare, juristassisten
Påverkas lite: Undersköterskor, förskollärare, tandläkare
Källa: Daniel Gillblad, forskningsledare på AI Sweden