De rikaste drar iväg

Uppdaterad
Publicerad

De allra rikaste tjänar en allt större del av inkomsterna. De utgör en hundradel av befolkningen men tjänar nära en tiondel av alla inkomster. Situationen i dag är densamma som den var 1947, enligt ny forskning.

Under hela efterkrigstiden minskade de rikastes andel av inkomsterna och den ekonomiska jämlikheten ökade. Men sedan 1980-talet växer de rikastes andel av inkomsterna igen.

– Topprocenten, den rikaste hundradelen, tjänar ungefär en tiondel av alla inkomster som tjänas av den vuxna befolkningen, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Vi har haft liknande nivåer under 2000-talet men annars får vi gå tillbaks till 1947. Då tjänar den rikaste hundradelen nästan exakt lika mycket som de gör i dag.

Fokus ekonomi

Ökat sedan 80-talet

Daniel Waldenström har tillsammans med sin kollega Jesper Roine använt material från Statistiska Centralbyrån för att kartlägga hur stor andel av de gemensamma inkomsterna som tillfaller de rikaste.

– Vi kan se att den långa trend av omfördelning och utjämning som ägde rum under efterkrigstiden avstannade någon gång i början på 80-talet, säger Daniel Waldenström. Sedan vändes det i en ökad inkomstojämlikhet, som har ökat ända sedan dess faktiskt. Ökningarna i inkomst har tillfallit hela befolkningen, men varit allra tydligast och allra störst i toppen av inkomstfördelningen.

Grafik: Var är du på inkomstskalan?

Blogginlägg: Så har vi granskat inkomstklyftorna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet