Moderaterna vill bädda för kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Vid en valseger är det snabba steg mot mer kärnkraft. Det menar Ulf Kristersson (M) efter EU:s förslag om att både naturgas och kärnkraft ska klassas som hållbara.

– Det här är ett viktigt steg framåt, säger han i Aktuellt.

Under onsdagen presenterades det omstridda förslaget från EU-kommissionen som säger att både naturgas och kärnkraft under en övergångsperiod ska räknas som klimatmässigt hållbara invensteringar. Detta för att på sikt kunna ersätta kol och olja.

Ulf Kristersson menar att förslaget har många goda sidor.

– Det här är ett viktigt steg framåt. Det betyder att ett stort intenationellt hinder för att behålla svensk kärnkraft och utveckla ny nu försvinner, säger han.

Att både naturgas och kärnkraft ha tagit sig in på EU:s förslagslista har lett till ett infekterat bråk. Beslutet har mött motstånd från klimatexperter och ett flertal medlemsländer, däribland Sverige.

– Det är ett historiskt misstag. Vi ser varken fossilgasen eller kärnkraften som övergångslösningar, utan det är återvändsgränder som hotar miljöklimaten och säkerheten i Europa, säger Per Bolund.

 ”Bråttom om vi ska få en vettig energipolitik”

Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska gå igenom lagar, förordningar och andra regler som i dag är en hämsko för att bolag ska vilja tro på och investera i energislaget.

– Vi förbreder för en ny regering efter valet och då är det bråttom om vi ska få en vettig energipolitik, säger Ulf Kristersson och syftar på vinterns höga el-priser.

– Om vi har mycket kärnkraft kan vi också ha mycket vindkraft.

Per Bolund är skeptisk till att lyckas få in ny känkraft i Sverige.

– Vi vet att kärnkraften är ett säkerhetshot. Att satsa på en energikälla som redan har lett till allvarliga kärnkraftsolyckor och som är ett mål för militära och terroristangrepp är oansvarigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.