”Trodde tanken var att göra något åt stillasittande ungdomar, inte att uppmuntra beteendet!” skriver en person i SVT Nyheters kommentarsfält på Facebook.
”Spela dataspel kommer jag aldrig se som en sport” skriver en annan.
Fått nobben år efter år
Svenska e-sportförbundet har i åratal försökt bli medlemmar, men fått nobben av olika anledningar. Senast det hände handlade det om att de enligt RF inte hade lyckats definiera vilka grenar som e-sporten innefattar.
Även i år ville Riksidrottsstyrelsen se ett avslag, bland annat på grund av att de ansåg att tävlingsreglerna bestäms av datorspelstillverkarna, snarare än av Svenska e-sportförbundet.
Men RF:s årliga stämma röstade som bekant tvärtemot styrelsens rekommendation och släppte in e-sporten.
Måste idrott innebära fysisk aktivitet?
Bland kritikerna på sociala medier verkar bristen på fysisk aktivitet ses som den viktigaste anledningen till varför e-sporten inte bör klassas som en idrott. Och Nationalencyklopedins sida om idrott skulle kunna ge dem rätt, beroende på hur man tolkar den:
”En inom idrottsrörelsen fastlagd definition är 'fysisk aktivitet som människor utför för att få motion och rekreation eller uppnå tävlingsresultat'”
Men RF:s definition är något bredare på den punkten. Så här skriver de om den fysiska biten:
”Det fysiska momentet är av mer än försumbar betydelse för själva aktiviteten, prestationen och resultatet.”
Boule och biljard
I sin ansökan har Svenska e-sportförbundet argumenterat för att den fysiska prestationen är avgörande i e-sport i likhet med boule, biljard och dart.
De anger schack som ett exempel på en tankesport där den fysiska aktiviteten inte är avgörande.
E-sportförbundet får medhåll från spelarna som SVT Nyheter får tag på inne i Counter-Strike.
– Man kan jämföra med golf. Det är inte heller jätteexplosivt, men det är fortfarande väldigt mycket teknik och strategi, säger Jonathan Thim med 10 års erfarenhet av Counter-Strike.
Hur tänker spelarna själva om kritiken? Se enkäten inne i Counter-Strike i videon.