Kritikstorm på KTH efter professorsutnämning – nu utreds rektorn

Uppdaterad
Publicerad

KTH skakas av ett ärende som har skapat stark misstro till ledningen. Rektorn har genom ett snabbspår befordrat en nära medarbetare till professor, vilket fått alla fem skolkollegier på KTH att reagera. Nu har en av skolans högsta chefer avgått, och rektorn utreds bland annat för jäv. 

– Detta är en mycket allvarlig händelse, säger Erik Lindahl, professor i biokemi, som är en av professorerna som anmält ärendet till UKÄ.

Händelsen som har upprört många anställda på Kungliga Tekniska Högskolan är att lärosätets två högsta chefer – rektorn och dekanus – genom ett snabbspår befordrade en nära medarbetare till professor.

Bara en månad efter befordran utnämndes samma person till toppkandidat för rektorsrollen på Högskolan i Skövde – där KTH:s rektor själv varit rektor tidigare.

Rektorn rundade anställningslagar

Rektorn och dekanus ska ha kringgått anställningsrutiner, bland annat genom att inte begära ett sakkunnigutlåtande om medarbetarens akademiska meriter, det menar KTH:s fem skolkollegier som reagerade på händelsen.

– Det kan åtminstone ifrågasättas om det inte är jäv att rektorn deltagit i handläggningen av en process för att ge en nära medarbetare en professur”, säger Erik Lindahl, professor i biokemi, och en av professorerna som anmält ärendet till UKÄ.

Erik Lindahl, professor på KTH är kritisk till hur rektorn på KTH kallade en nära medarbetare till professor. Foto: SVT

Dekanus avgår

I interna dokument, som SVT tagit del av, står att dekanus avgått på grund av händelsen.

I ett mejl till KTH:s fakultet beskriver dekanus hur rektorns hantering av ärendet eroderat förtroendet i delar av organisationen. Till styrelsen skriver han att han inte längre kan fortsätta sitt uppdrag som dekanus efter denna händelse.

”Den tillit och det förtroende jag skulle behöva känna för att fortsätta som dekanus saknas” står det i hans avskedsbrev till fakulteten.

Utreds av KTH och UKÄ

Enligt flera nära medarbetare till dekanus som SVT har pratat med, ska dekanus ha känt sig pressad av rektorn att godkänna anställningen. Detta nekar dock KTH:s styrelsen till i intervju med SVT.

Styrelsen på KTH ska nu utreda ärendet. Detta efter både påtryckningar inifrån och efter en uppmaning från UKÄ, Sveriges tillsynsmyndighet för universitet och högskolor.

SVT har sökt rektorn som avböjer intervju. Dekanus har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.