Moderaterna lovade under valrörelsen att pausa amorteringskravet, men ett sådant stopp har inte skett. I våras tillsatte regeringen en kommitté som ska analysera hur amorteringskravet har fungerat hittills och hur det skulle kunna förändras.
– Inflationen och räntorna har stuckit iväg. Det finns en risk här i att vara oförsiktig, som är mycket värre nu än för ett år sedan, säger statsministern som svar på frågan om varför amorteringskravet inte pausats.
Han fick dock stora mothugg från oppositionen under tisdagens partiledardebatt i TV4. Muharrem Demirok ställde statsministern mot väggen om sitt brutna vallöfte och Magdalena Andersson (S) köpte inte inflationen som förklaring.
– Inflationen var hög också när din finansminister stod i valrörelsen och sa att det där bara är att fixa. Så där är ju ytterligare ett vallöftesbrott från regeringen, sade hon.
Kräver avbetalning
Amorteringskravet innebär att de flesta som ska ta ett bolån måste amortera, det vill säga betala av en viss procent av bolånet varje år. Hur mycket beror på storleken på lånet, inkomsten och bostadens värde.
Amorteringskravet är en av flera åtgärder med syftet att hantera hushållens höga skuldsättning.
Se ordväxlingen i videon ovan.