• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Belal Safi och Tilde Höst är unga ambassadörer i demokratins tjänst. Foto: Helena Bohm Nilsson

De ska få fler att rösta i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö är valdeltagandet lägre än riksgenomsnittet och det skiljer sig mycket mellan stadsdelarna. Därför jobbar i sommar 163 unga demokratiambassadörer för att motivera fler malmöbor att rösta i årets val.

I ett sommarhett Malmö möter vi Tilde Höst och Belal Safi som den här dagen är i Bulltofta för att få fler att rösta.

– Jag hörde ett citat: ”Om du inte använder din röst så används den emot dig” – alltså alla som inte går och röstar är en röst på det de kanske inte håller med om, säger Tilde Höst som kommer från Slottstaden och som är en av demokratiambassadörerna.

Val 2018 Skåne

Många saknar kunskap

Under en vecka har de fått utbildning hos Tjejer i förening som i år driver projektet. Ambassadörerna är ute i alla stadsdelar och kan ge tips och råd om hur det går till att rösta.

– Det är många som inte vet att de kan rösta, eller hur de ska göra det. Jag ser det som väldigt viktigt, säger Belal Safi som kommer från Hermodsdal, en av stadsdelarna i Malmö med lägst valdeltagande.

2014 var det bara 48,21 procent av de röstberättigade i Hermodsdal-Gullviksborg som röstade i riksdagvalet. Att jämföra med hela Malmö som låg på 79,7 procent och Sverige 85,8 procent.

– Vi har åtta, nio personer i Hermodsdal just nu som jobbar för att försöka höja valdeltagandet och visa folk att det går att rösta och att det är viktigt, säger Belal Safi.

Hoppas på ökning

Årets val är det tredje där Malmö stad tillsammans med ideella krafter, näringslivet och Arvsfonden satsar på demokratiambassadörer.

– Vi har satt som mål att öka valdeltagandet med tio procentenheter, vilket är kaxigt. Men man ska jobba utifrån att det går och det hoppas jag att det gör, säger Tilde Höst.

Kommunerna med lägst valdeltagande i riksdagsvalet 2014

Haparanda 70,4 procent

Botkyrka 77,8

Södertälje 77,9

Sorsele 79,5

Malmö 79,7

Eda 79,7

Åstorp 80,1

Arjeplog 80,3

Övertorneå 80,5

Burlöv 80,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet