Sverige blir nu nytt mark för havsvindkratfutveckling. Foto: SVT

Stort intresse för havsvindkraft i Sverige – företag vänder hem från utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Över 40 ansökningar om havsbaserade vindkraftsparker ligger hos Svenska Kraftnät. Regeringens förslag om mångmiljardsatsning på havsvindkraft ger hopp till en hårt prövad bransch. 

SVT har träffat företag som nu vänder hem från utlandet – redo att satsa stort. 

Det flyter vindkraftverk efter vindkraftverk så långt ögat når mot ett blått hav, det är tänkt att bli världens största flytande vindkraftspark. Och det är ett svenskt företag som är med och utvecklar – men inte alls i Sverige – utan i Sydkorea. 

– Vi har ju varit aktiva fler år i utlandet, och nu börjar vi se rätt signaler i Sverige. Förutsättningarna börjar formas för att det här ska gå att göra i Sverige också, säger Marcus Thor, vd för Hexicon.

Förbereder ansökan

Hexicon förbereder nu ansökningar för flera stora flytande parker för havsbaserad vindkraft i Östersjön – var och en med effekt motsvarande en kärnkraftsreaktor.

Det finns en historia. För över 30 år sedan bogserades världens första havsbaserade vindkraftverk Svante ut från Karlskrona. Men sen blev det stiltje, och i dag finns bara fyra havsparker för vindkraft i drift i Sverige, ingen av dem anslutna till transmissionsnätet. 

Men i takt med att tillverkningskostnaderna sjunkit, och landbaserad vindkraft stöter på allt mer motstånd, så har vinden vänt igen.

Föreslår mångmiljardsatsning

Regeringen har nu föreslagit en mångmiljardsatsning på elnätanslutningar för parker ända ut i havet, och 40 ansökningar ligger redan och väntar – främst i södra Sverige, där elbehovet är stort. 

Svenska kraftnät förbereder sig för att kunna avgöra var anslutningarna till transmissionsnätet kan placeras. Man gissar att det kan bli anslutningar för fem-sex nya parker, till att börja med.

– Vi har haft ett generellt sett ökande ansökningstryck, först på vind kraft sedan 2015, och nu har den havsbaserade vindkraften kommit in på bred front, säger Daniel Gustafsson, chef för Kraftsystem, Svenska kraftnät.

”Kommer att spela en viktig roll i Sverige”

Största havsvindsaktören statliga Vattenfall har också fokuserat på havsvind offshore i utlandet några år, och samtidigt väntat nästan två decennier på tillstånd för en stor havspark vid Kriegers flak utanför Trelleborg. Men nu ser även jätten en ljusning.  

– På 10 till 15 års sikt ser vi att den havsbaserade vindkraften kommer att spela en viktig roll i Sverige. Vi har tio gånger så stor volym i projektutveckling i dag, som vi har byggt hittills i Sverige, säger Sandra Grauers på Vattenfall.

Först i höst fattas beslut om satsningen på havsvindkraft.

Regeringens förslag

Regeringen föreslår nu en mångmiljardsatsning på anslutningar till elnätet för havsbaserade vindkraftsparker. I dag finns bara fyra parker, varav tre är små, och den största, Lillgrund i Öresund, invigdes redan 2008. Ingen av dagens havsvindparker är ansluten till transmissionsnätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.