Kräver svar om stödet till unga: ”Det är vår framtid”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens statsministermöte berättar Anna Linde från Västerbotten att hon i över sex år har jag kämpat för hennes barn ska få en utredning och traumabehandling hos barn- och ungdomspsykriatin (BUP). Hon menar att politikerna skjuter fram ett problem som hade kunnat motverkats.

– Ett trasigt barn blir med största sannolikhet en trasig vuxen, säger hon.

Under de senaste fyra åren har Anna Linde och hennes dotter träffat tio olika läkare. Frågan hon ställer till de båda statsministerkandidaterna är:

Vad är det som krävs för att barn och unga ska få det stöd och den hjälp som de har rätt till?

Magdalena Andersson (S) pratar om att man måste öka statusen på yrket för att folk ska fortsätta jobba inom BUP. Hon nämner även att det handlar om resurser och att man måste vara beredd att betala skatt så att lönerna och arbetsvillkoren ska förbättras.

Ulf Kristersson (M) påpekar att tidsgränserna måste hållas hos BUP, precis som med annan vård. Han säger att det måste vara en lagstadgad 30 dagarsgräns i vårdgaranti på barn och ungdomspsykriati.

– Om nästan alla regioner har samma problem, då är det ett systemfel, säger Ulf Kristersson och får medhåll från Magdalena Andersson.

Efter svaren: Tror att dottern är orolig

Anna Linde är inte nöjd med svaren från statministerkandidaterna. Hon säger att hon tror att hennes dotter, som sitter och tittar framför teven, är orolig.

– Det är hennes framtid, vår framtid, säger Anna Linde.

– Hon drömmer om att bli ambulanssköterska, men utan stöd kommer hon inte att lyckas med det.

Efter programmet får Anna Linde frågan om vad hon tyckte om de svar hon fick från Andersson och Kristersson. Hon hade velat ha mer konkreta svar från partiledarna – med besked om att vilka frågor de kommer att kämpa med, svarar hon.

– Jag är oroad, helt klart, säger hon till SVT.

– Det kändes mest som att det var luddigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.