Under några månader jobbade skådespelaren Morgan Alling tillsammans med elever i klass 8 c på Norreportskolan i Ystad för att upptäcka och motarbeta mobbning.
Med start i kväll i SVT1 får tittarna under fem avsnitt följa deras gemensamma resa för att skaffa sig kunskaper och erfarenheter som sannolikt kommer att förändra dem för alltid. Serien heter Morgans Mission och tesen är att det inte finns några onda barn, bara onda mönster.
– Jag var själv inte utsatt för mobbning, säger Morgan Alling som dock utsattes för kränkande behandling i otrygga uppväxtmiljöer med bland annat barn- och fosterhemsplaceringar. Det gjorde honom till överlevare.
– Jag bytte skola och klass nio gånger och då lär man sig läsa av ny miljöer för att klara sig. Varje klass, varje skola har egna strukturer som kanske tillåter mobbning och de kan man komma tillrätta med.
Sociala medier har ändrat förutsättningarna
Klass 8c är inte speciell på något sätt. I alla skolor finns skoj som är menat som skoj, men som ändå kan uppfattas som mobbning säger mobbningsforskaren Björn Johansson.
– Det som är avgörande är hur skojandet landar i den det skojas med. Därför är det viktigt att vi är tydliga med vad som är okej och inte okej.
Både Morgan Alling och Björn Johansson talar om hur mobbningen har förändrats över tid. Förr upphörde skolmobbningen när skoldagen var slut. Nu fortsätter den på sociala medier.
– Det gör att den som mobbas inte hålla hålla mobbarna ifrån sig. Det är en enorm skillnad från förr. Med appar, chatsajter etcetera kan mobbningen pågå dygnet runt, och inte sällan anonymt, säger Björn Johansson.
Vuxna måste ta sitt ansvar
Den mobbning som sker i skolan är skolans ansvar, bland annat genom lagstiftning. Men mobbningen utanför skolan är hela vuxenvärldens ansvar. Vuxna måste sluta låtsas att mobbning inte finns, vare sig det gäller det egna barnet eller andras.
– Visa er och säg till era barn ”jag är här”. Säg till skolan ”jag vill veta”. Visa att ni bryr er om, säger Morgan Alling.