Det gäller om du ska resa i jul: ”Påminner om volymerna vi hade före pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar en av årets mest trafikintensiva storhelger. Och både flyg- och tågbolagen vittnar om ett hårt tryck i år. Det här gäller om du ska ut och resa i landet i jul.

Vägarna

Väderlek och beteende kring den nya pandemiökningen kommer avgöra trafikläget på Sveriges vägar i jul.

Bokningstrycket till fjällen har varit större i år än i fjol och resandet norrut kan därför väntas öka något. Det gäller över både jul och nyår.

Den stora resdagen väntas bli den 23 december, med en inledning redan på eftermiddagen den 22 december.

De stora så kallade pulsådrorna i jultrafiken är E45 från Karlstad norrut mot Dalafjällen, Riksväg 26 från Kristinehamn och norrut, Riksväg 70 från Enköping mot Dalarna samt E4 norrut till Sundsvall, samt avstickarna från Gävle mot Dalarna och E14 mot Åre och Jämtlandsfjällen.

Växlande temperatur innebär ökad risk för halka. Västkusten har hittills varit extra drabbat till följd av väderväxlingar men risken är stor i hela landet. Trafikverket råder att välja vägar som är mötesseparerade, hålla lägre hastighet och följa väderrapporterna noga.

Tågen

Bokningstrycket är högt under jul- och nyårshelgen där det mesta är slutsålt på sträckorna mellan Stockholm-Göteborg samt Stockholm-Malmö. Även nattågen till Umeå och Jämtland är i princip fullbokade. Det gäller även tåg mot större städer som Norrköping och Linköping. Enskilda ströplatser den 23:e och 24:e december går dock ännu att finna.

– Vissa dagar är vi upp på samma nivåer som vi var före pandemin, säger SJ:s presskommunikatör Anton Almqvist-Källén.

SJ följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar resenärer att bära munskydd och att inte resa vid symptom. Resenärer rekommenderas också att vara ute i god tid.

Det finns i nuläget inga indikationer på att pandemirelaterade restriktioner kommer att införas i tågtrafiken till julhelgen. Tågen går därför fullsatta som vanligt, det vill säga inga tomma platser lämnas ur smittskyddssynpunkt. Däremot är SJ förberedda, och ställer sig positiva, på ett eventuellt krav på vaccinationsbevis.

Avbokningar gäller som regel enligt den flexibilitet eller ombokningstillägg som köpts med biljetten. Inga förändringar görs.

Fram till årsskiftet kommer upp emot 30 avgångar om dagen att ställas in till följd av personalbrist och sjukfrånvaro.

Flygen

Restriktioner, dokumentationskrav och ökad manuell hantering har resulterat i ett hårt tryck på landets flygplatser. Och det väntas fortsätta även under de kommande dagarna. Resebolagen råder därför resenärer att vara ute i god tid, minst tre timmar före avgång på bland annat Arlanda, både vid utrikes- och inrikes flyg.

För inrikes flygresor är bokningstrycket som högst den 22 och 23 december, enligt SAS. Och då främst till norra Sverige. Turtätheten är under vissa perioder på samma nivå som före pandemin för att möta efterfrågan. Vissa av de mest populära avgångarna är fullbokade men det finns fortfarande resor kvar att köpa.

– Det vi ser nu för jultrafiken är att det vissa dagar är en trafik som påminner om volymerna vi hade före pandemin, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Munskyddskrav gäller åter på samtliga inrikesflyg.

Enligt de resebolag SVT talat med är utlandsresorna över julhelgen så gott som slutsålda, med undantag för enstaka ströplatser. Resenärer uppmanas att följa resebolagens egna rekommendationer gällande giltig dokumentation, testning, restriktioner, munskydd och avgångstider.

Hyrbilarna

Efterfrågan på hyrbilar är  stor under jul- och nyårshelgen. Särskilt svårt är det att få tag på hyrbil i storstadsregionerna, där främst de större bilarna efterfrågas. Jämfört med samma period förra året har bokningarna ökat med 30 procent, enligt hyrbilsföretaget Hertz. Och det är vid flygplatserna som efterfrågan har stigit mest.

Mindre hyrbilar finns fortfarande som regel att få tag på. Störst chans att komma över en större hyrbil finns på mindre orter i landet.

En skillnad mot förra året, då hyrbilsbranschen drabbades hårt av pandemin, är att fler har bokat längre i förväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.