• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Birgitta Ohlsson

Det här är Birgitta Ohlsson

Uppdaterad
Publicerad

Vegetarian, feminist, med hjärtat klappande för mänskliga rättigheter – utan rädsla att stå rakryggad när det blåser. Det här är Birgitta Ohlsson, som under sommaren utmanade Liberalernas partiledare Jan Björklund. Men under fredagen gav hon beskedet att hon lämnar politiken.

Birgitta Ohlsson föddes 1975 och växte upp i Tokarp utanför Linköping, där hennes pappa var engagerad lokalpolitiskt.

1996–1998 var hon ordförande för Liberala studenter Stockholm och 1999-2002 ordförande för Liberala ungdomsförbundet, innan hon tillträdde som riksdagsledamot 2002.

Partiledarstriden i Liberalerna

I sitt politiska engagemang har hon bland annat utmärkt sig för att vilja se ett svenskt Nato-medlemskap, som Israel- och EU-vän och för att driva frågor om demokrati och jämställdhet, men också för att vilja höja anslagen till Försvaret.

Hon har också tagit aktiv del i debatten för avskaffandet av monarkin, och satt 2002-2005 som ordförande i Republikanska föreningen.

LÄS MER: Krav inom Liberalerna att byta ut partitoppen

Avviker ofta från partilinjen

Birgitta Ohlson har under sin tid i partiet inte dragit sig för att gå emot partiledningen i utmärkande frågor.

Redan i valrörelsen 2002 kom hon i strid med den dåvarande partiledaren Lars Leijonborg när denne krävde språktest för svenskt medborgarskap. Frågan blev dock en valvinnare och innebar början på en period där Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, skaffade sig en skarpare profil.

Partiet krävde ordning och reda i skolan, mer betyg, hårdare straff för brottslingar och tydligare krav på invandrare, en politisk utveckling som ofta kritiserades av just Birgitta Ohlsson.

Blev känd under FRA-omröstningen

2008 riktades det mediala strålkastarljuset mot henne då hon tog ställning mot den så kallade FRA-lagen, genom att som enda riksdagspolitiker lägga ner sin röst under voteringen i riksdagen.

– Här har vi avlyssning utan brottsmisstanke och det strider mot en av mina grundvärderingar. Jag kunde inte tumma på mitt samvete, svarade Ohlsson på frågan om varför hon avstått från att rösta.

I och med att hon vågade sticka ut hakan och stå på sig i FRA-frågan gjorde sig Birgitta Ohlsson ett namn bland folket, men straffades också av partiledningen och placerades i frysboxen av Jan Björklund.

2010 utsågs hon till EU-minister och inför tillträdandet av tjänsten sa hon sig vilja ägna sig åt frågor kring jordbruksstöd, prostitution och romernas situation.

LÄS MER: Liberalerna i Jönköping vill byta partiledare

Krav på avgång

Hösten 2016 var stormig för partiet. Förra året trotsade hon åter partiledningens piska då hon som enda riksdagsledamot röstade nej till förslaget om skärpa asylregler.

Efter interna stridigheter valde Birgitta Ohlsson att självmant lämna Liberalernas riksdagsgrupp, dock fortfarande kvar i styrelsen. Det skedde efter att hon tagit avstånd från Björklund i flera frågor, bland annat från Björklunds önskan om att bjuda in Sverigedemokraterna till politiska samtal och från förslaget att sätta stopp för etableringen av nya religiösa friskolor, något som resulterade i krav på hennes avgång.

När Birgitta Ohlsson intervjuades i SVT Gomorron om saken valde hon att citera Dolly Parton och svarade:

– Stormar gör så att träden söker djupare rötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledarstriden i Liberalerna

Mer i ämnet