Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Törngren, chef på Människohandelssektionen hos polisen region Stockholm pratar om sexköp på massagesalonger. Foto: SVT

Polischefen om sexköpen på massagesalongerna: ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen förekommer prostitution på 80 procent av de uppskattningsvis 2 000 thaimassagesalongerna i Sverige. Linda Törngren, chef för människohandelssektionen hos polisen i region Stockholm, är inte förvånad över den siffran.

– Det här är bordeller, massagen är inte det primära, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Linda Törngren menar att det framför allt är två kategorier av kvinnor som säljer de sexuella tjänsterna på salongerna.

– Det är kvinnor som har bott i Sverige länge, men de har inte riktigt kommit in i samhället. De äger och jobbar på salongerna. Och så unga tjejer från Thailand som är här på turistvisum. De är här ett tag och flyttas runt mellan olika salonger, säger hon.

Hon beskriver verksamheterna som ”organiserade”.

– Det här är bordeller, massagen är inte det primära, säger hon.

– Det vi tittar på är exempelvis att det bor massöser på salongerna, att det är mycket spring och att i princip bara män som kan boka massagetid. När vi går in på de här salongerna så finns det glidmedel och kondomer.

Alla ålders- och yrkeskategorier

Männen som besöker salongerna spänner över alla ålders- och yrkeskategorier.

– Alla vad vi ser. Olika yrkeskategorier, unga killar – de kan gå dit tillsammans i kompisgäng, säger Linda Törngren.

Linda Törngren säger att fallen initialt utreds som människohandel, men att den rubriceringen ofta faller på villkoret att brottsoffret måste ha vilseletts.

– Vi brukar ofta gå in med de ingångsvärdena. Sedan rubriceras det ofta om till grovt koppleri. Kvinnorna som jobbar på salongerna vill inte prata med oss. De vågar inte prata med oss. De är väldigt beroende av att ha sitt community, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.