Sverige har i dag en god beredskap för att upptäcka och hejda smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Caludio Bresciani / TT

Det här innebär ett globalt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen möttes några av världens ledande experter inom WHO för att ta ställning till om spridningen av det nya coronaviruset ska klassas som ett globalt nödläge.

– Det kan låta dramatiskt men det är inte säkert att det innebär något nytt för Sveriges del, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Globalt nödläge har utlysts av WHO vid fyra tillfällen tidigare: Polioutbrottet i Kamerun 2019, ebola-utbrotten i Västafrika 2014 och i Kongo 2019 samt vid svinfluensapandemin 2009.

I korta drag handlar det om att en grupp experter kommer överens om rimliga åtgärder som drabbade länder bör ta till för att minska smittspridningen. Om det finns ett starkt behov av att samordna åtgärderna går man ut med rekommendationerna på bred front. Beslutet tas i sista hand av WHO:s generaldirektör.

Coronapandemin

– Hela upplägget handlar om hur man ska begränsa spridningen. Vid tidigare nödläge har man talat om vikten av smittspårning, att upptäcka fall, att ge god vård, att få med befolkningen på viktiga åtgärder, säger Anders Tegnell.

Dålig effekt av reseförbud

Råden är generella på befolkningsnivå och det är inte säkert att det innebär något nytt för Sverige, som har en väl utbyggd sjukvård i en internationell jämförelse.

Många flygbolag har i spåren av coronaviruset stoppat sina turer till Kina. Men Anders Tegnell tror inte att det blir aktuellt att WHO rekommenderar några reseförbud.

-Historiskt har man sett att det är en åtgärd som sällan har effekt, det är snarare destruktivt och hindrar drabbade länder från att fungera och andra länder från att hjälpa till. Det såg vi vid ebolautbrottet då det var problematiskt att få dit hjälppersonal när flygbolagen slutade flyga till området.

Liten spridning utanför Kina

Uppmärksamheten kring det snabbt växande coronaviruset är stor, men Anders Tegnell tycker att det finns flera faktorer som gör att riskerna trots allt är små.

-Dels ska man komma ihåg att det knappt varit någon spridning utanför Kina. Nästan alla fall som upptäckts i andra länder är resenärer från Kina. Av de som smittats har de flesta blivit det av någon som är sjuk och visat tydliga symptom. Dessutom är andelen som blir svårt sjuka relativt liten och det har hittills varit personer som haft bakomliggande sjukdomar, säger han.

Världshälsoorganisationens (WHO) särskilda kommitté höll sitt tredje möte på en vecka i schweiziska Geneve under torsdagen. På torsdagskvällen höll organisationen en presskonferens där den meddelade att ett globalt nödläge skulle utlysas med anledning av coronavirusets spridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet