Under eldningsförbud är det inte tillåtet att använda engångsgrillar. Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt om grillen är upphöjd från marken och du har släckutrustning nära till hands. Foto: TT

MSB uppmanar till totalt eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen den 25 juli gick MSB ut och uppmanade samtliga länsstyrelser och kommuner att skärpa de redan gällande eldningsförbuden till att nu inkludera alla platser inklusive den egna tomten.

Det skärpta förbudet innebär att grillning på egen tomt förbjuds. Tidigare har det varit tillåtet vid ett vanligt eldningsförbud. För att ta reda på om din kommun har skärpt sitt eldningsförbud, kontakta kommun eller länsstyrelse i det område där du bor.

Sammanfattningsvis gäller det här för grillning under rådande eldningsförbud:

Skogsbränderna sommaren 2018
  • All öppen eld är förbjuden om inte särskilt tillstånd ges av kommunen. Det innebär att engångsgrillar är förbjudna.
  • Även friluftskök som gasolkök, trangiakök och stormkök har öppen låga och är därmed förbjudna att använda om kommunen inte beslutat annat.
  • Det är förbjudet att grilla även på uppställda grillplatser i naturen, om inte annat anges av kommunen.
  • Det kan vara tillåtet att grilla på sin egen tomt men i och med den extrema brandrisken har nu flera länsstyrelser och kommuner beslutat att även detta är förbjudet. Det är därför viktigt att kolla den senaste informationen om eldningsförbud på din kommuns eller länsstyrelses hemsida.
  • Om det är tillåtet att grilla på din tomt är det viktigt att grillen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel så bör den vara upphöjd från marken. Var försiktig och ha alltid släckutrustning i närheten och släck elden/glöden med mycket vatten när du grillat klart.
  • Till egen tomt räknas även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. Tala med styrelsen eller hyresvärden för att ta reda på vad som gäller för just dig.
  • Elgrillar är tillåtet att använda.
  • Grillning under eldningsförbud kan ge böter. Om brand uppstår handlar det om allmänfarlig vårdslöshet vilket kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

Källor: Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet