En av de absolut viktigaste aspekterna för den som bär munskydd är handhygienen.
– Om du tittar på tv-inslag där folk bär mask så ser du hur många sitter och håller på och rättar till sina munskydd med händerna, drar ned dem när de inte vill ha på sig dem och drar upp dem igen. Då kommer viruset på händerna, och händerna är de bästa redskapen att sprida smitta med, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.
Åsa Melhus förklarar att du aldrig ska röra vid ditt munskydd, och att vid av- och påtagning endast röra remmarna eller öglorna. Efter en användning ska masken slängas, och direkt läggas i en plastpåse så att ingen kommer i kontakt med den.
Krävs många lager
Tygmasker kan tvättas och återanvändas, men enligt Åsa Melhus krävs det att en tygmask har mellan sex och tolv lager för att den ska ge ett ordentligt skydd.
En sak att hålla utkik efter om du köper mask är om produkten är CE-märkt.
– CE-märkningen är en standard vi har i Europa som innebär att produkten håller den kvalitet man önskar. Står det ”CE” så har varan gått igenom en kontroll, annars kan det här vara vad som helst.
Kan man vara säker på att en CE-märkt produkt skyddar mot virus?
– Nej, men man garanterar att varan håller vad den lovar något sånär.
Finns i flera klasser
De enklaste typen av skydden är de vanliga munskydden. De är ofta ljusblå och känns igen från sjukvården. De fungerar enligt Åsa Melhus mest som ett stänkskydd som hindrar dig från att smitta andra.
Men vill du ha något som skyddar även dig, så måste du ha en andningsmask. Maskerna finns i skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. Ju högre numret är desto högre är maskens fibertäthet och således även skyddet.
– Det gäller att veta hur andningsmaskerna ska användas, ju högre nivå du lägger dig på desto viktigare är det att veta hur de ska hanteras. Annars är de inte bättre än ett vanligt munskydd. Det måste sitta åt bra och man kan inte ha ett andningsskydd med skägg, för då läcker det.