Efter det uppmärksammade så kallade Serafen-beslutet framhöll Arbetsmiljöverket i flera sammanhang att kravet på munskydd under visir inte skulle uppfattas som ett generellt krav. Det skulle avgöras lokalt inför varje arbetsmoment om det räckte med ett plastvisir. (Se faktaruta.)
Lokalt sattes ribban ibland mycket högt. I Göteborg sa en stadsdelsdirektör att man bara fick ta fram munskydden vid ”extrem fara för stänk och skvätt”. Begreppet ”stänk” kom från Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som Arbetsmiljöverkets ledning ansträngt sig för att inte komma i konflikt med.
Men nu i sommar har just Folkhälsomyndigheten kommit fram till att de lokala riskbedömningarna inte fungerar. Man har därför skärpt sina rekommendationer, och vill nu att munskydd alltid ska användas under visiren.
Välkomnas av AV
Arbetsmiljöverket säger till SVT att man välkomnar beskedet, och att det ligger i linje med beslut som myndigheten fattat efter Serafen-ärendet. Man framhåller att det fortfarande behövs lokala riskbedömningar, men det finns inget utrymme för en arbetsgivare att hitta arbetsmoment där det inte skulle behövas munskydd.
– Nej, vi gör bedömningen att det krävs visir och vätskeavvisande munskydd vid allt arbete nära patienter med misstänkt eller smittad covid, säger Peter Burman, tf chef för inspektionsverksamheten.
Myndigheten har på sin hemsida under sommaren lagt upp en egen rekommendation om munskydd och visir vid arbete inom en tvåmetersradie från en covidpatient.
”Stänk” stryks
Begreppet ”stänk” har förpassats till papperskorgen. När Arbetsmiljöverket nyligen följde upp sitt uppmärksammade beslut om äldreboendet Serafen, så upptäckte man att interna instruktioner inom Stockholms stad fortfarande sa att munskydd bara krävdes vid ”risk för stänk”.
Myndigheten påpekade detta för kommunens ansvariga och reaktionen kom direkt. ”Inom en timme efter avslutad inspektion hade staden reviderat nämnda instruktion”, heter det i besöksprotokollet.
Se SVT:s granskning av striden om munskydden.
Bakgrund: Arbetsmiljöverket tonade ned kravet
I början av april beslutade Arbetsmiljöverket att det krävdes både visir och munskydd vid patientnära arbete på äldreboendet Serafen i Stockholm.
Fackförbundet Kommunal jublade, men efter påtryckningar från arbetsgivarorganisationen SKR gjorde Arbetsmiljöverket ett utspel där man betonade att beslutet inte skulle uppfattas som ett generellt krav på munskydd.
När Serafen-ärendet skulle upp i domstol hette det tvärtom att frågan om munskydd skulle avgöras lokalt.
”En lokal riskbedömning av varje arbetsmoment behöver göras för att avgöra om ett visir ger tillräckligt skydd” hette det.
SVT:s granskning har visat hur Arbetsmiljöverket velat ”linjera” med Folkhälsomyndigheten som i april slog fast att munskydd bara behövdes när det fanns risk för ”stänk” – annars räckte det med plastvisir.