Det här vet vi om de gripna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Gängmedlemmen från Göteborg misstänks ha smugglat ett ton hasch i marmorplattor. Den notoriske narkotikasmugglaren i 70-årsåldern misstänks återigen för brott. Över 150 personer har gripits i Sverige som ett resultat av operation ”Trojan Shield” – här är vad vi vet om några av dem:

Man, 22 år, Stockholm:

En måndagskväll i november förra året sköts en man till döds i Bromma i västra Stockholm. Polisen ringade snabbt in en 22-årig man – men han höll sig undan och greps först i februari i år.

Bevisen ansågs dock inte vara tillräckliga. Mannen släpptes på fri fot i april och misstankarna avskrevs. I måndags greps han på nytt misstänkt för mordet efter att nya bevis kommit fram i samband med FBI:s fälla.

– Det handlar om vad som hände efter mordet som har kommit i nytt ljus med anledning av chattarna, säger åklagaren Maria Hävermark.

På torsdagen häktades han misstänkt för mordet. 22-åringens advokat Ivan Fialdini säger att hans klient förnekar gärningen.

– Han har absolut inte gjort det som påstås.

Även en man i 40-årsåldern häktades misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Man, 35-årsåldern, Stockholm:

Tillsammans med två andra män misstänks mannen i 35-årsåldern för anstiftan till ett mordförsök i maj i år i Stockholmsområdet.

Mannen, som enligt SVT:s uppgifter har kopplingar till mc-gänget Bandidos, har tidigare friats för ett uppmärksammat sprängdåd i Stockholm.

Man, 32, Göteborg:

Mannen är en del av det så kallade Bergsjönätverket i Göteborg, enligt åklagaren. Han greps i måndags och misstänks nu för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.  

Bakgrunden är att tullen i Göteborg i slutet av förra året beslagtog över ett ton hasch som smugglats från Marocko med båt. Narkotikan låg gömd i specialgjorda marmorplattor.

Två män dömdes i våras för att ha tagit emot narkotikalasten. Men med hjälp av information från operation ”Trojan Shield” misstänks nu mannen i 30-årsåldern för inblandning i smugglingen.

Man, 37 år, tidigare Stockholm/Malmö:

17 personer åtalas nu i USA misstänkta för att ha spridit den FBI-skapade plattformen Anom. En av dem är en 37-årig svensk medborgare, vilket framgår av tidigare hemligstämplade dokument. 

Mannen beskrivs av FBI som en av tre administratörer för plattformen och kunde bland annat lägga till och ta bort användare. Han uppges också ha lockat nya användare till plattformen. 

Mannen stod tidigare skriven på en adress i Stockholmsområdet och har även uppgett en adress i Malmö enligt domstolshandlingar. Men 2017 utvandrade han från Sverige.  

Han förekommer under mer än 20 avsnitt i belastningsregistret och är tidigare dömd till ett mångårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. 

Man, 70-årsåldern, Småland:

Den misstänkte har under flera decennier varit känd av polisen som narkotikasmugglare. Han har dömts till en rad långa fängelsestraff genom åren.  

I samband med operation “Trojan Shield” misstänks han för synnerligen grovt narkotikabrott. Även flera andra personer med kopplingar till mannen greps i insatsen. 

Man och kvinna, Linköping:

Polisen slog till mot flera adresser i Linköping på måndagen. Två personer, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern, häktades på tisdagen misstänkta för grovt narkotikabrott. 

Mannen har inte tidigare dömts för brott som kan kopplas till organiserad brottslighet, enligt SVT Öst. Kvinnan är tidigare ostraffad. 

Man, 30-årsåldern, Stockholm:

I september förra året hittades en gängledare mördad på Årstabron i Stockholm. Två män har suttit häktade sedan i höstas misstänkta för mordet. Nu misstänks ytterligare en man, som tidigare avskrivits från utredningen, för mord med anledning av ny information från operationen. 

Dessutom riktas nya misstankar mot en man i 20-årsåldern som misstänks för delaktighet i mordet. 

Man, 50-årsåldern, Stockholm:

På måndagsmorgonen greps mannen som är skriven i Stockholm. Han misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.

Mannen är sedan tidigare dömd för en rad brott, bland annat ett värdetransportrån, och förekommer under mer än tio avsnitt i belastningsregistret.

– Min klient förnekar brott och han ställer sig frågande till att ha varit inblandad i den brottsligheten som påstås, säger mannens försvarare Slobodan Jovicic till SVT.

Man, 40-årsåldern, Uppsala:

Mannen ses som en tongivande individ inom Uppsalas kriminella värld och var en av de svenskar som greps i Spanien misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, enligt SVT:s källor.

Han har kopplingar till stadsdelen Gottsunda och beskrivs av en person inom rättsväsendet som ”en mycket välkänd figur i de kriminella kretsarna”. Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat våldsbrott och förekommer under närmare 30 avsnitt i belastningsregistret. Han åtalades så sent som i våras för grovt näringspenningtvättsbrott.

”Äntligen, honom har vi jagat i många år”, säger en poliskälla.

Man, 30-årsåldern, Uppsala:

Mannen ingår i samma nätverk som den andra gripna med rötter i Uppsala. Nu misstänks han för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt misstankarna har han haft en ledande roll i hanteringen av narkotika som innefattar aktiviteter i såväl Sverige som i Spanien.

Sedan tidigare är mannen dömd för bland annat vapenbrott.

Här har gripanden skett

Samtliga sju polisregioner i Sverige har varit inblandade i operation “Trojan Shield”. Hittills har 155 personer gripits i insatser som rör svenska förundersökningar.

I Västsverige handlar det om 21 gripanden och beslag av vapen ammunition och narkotika.

Polisen i Stockholmsregionen uppger att de har fokuserat på de som är högt upp i den kriminella världen. Under måndagen greps runt 20 personer som misstänks för bland annat mord och anstiftan till mord.

I polisregion Syd har mellan 20 och 30 personer frihetsberövats och man har gjort beslag av “mycket stora mängder narkotika”.

Tio misstänkta har gripits i polisregion Öst, varav flera bedöms vara ”ledare för grov brottslighet” i regionen.

Polisregion Mitt uppger att de grep 12 personer under måndagen med anledning av operationen.

I polisregion Nord uppger polisen att de gripit en person inom ramen för operationen. Men det var på uppdrag av region Öst.

Polisregion Bergslagen uppger att de varit en del av insatsen men att inga gripanden gjorts i regionen. Däremot har gripanden med kopplingar till Bergslagen gjorts i Stockholm.

Hör SVT:s reporter, Diamant Salihu, berätta mer om de grupper de gripna tillhör i videon ovan.

Vet du mer om operationen eller om vilka som är gripna? Tipsa SVT här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet