Det här vill regeringen göra

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande som kommer till Sverige måste minska drastiskt. Det menar regeringen, som i dag presenterade en rad åtgärder. SVT Nyheter listar förslagen – och för vilka de gäller.

Regeringen föreslår att utlänningslagen ska anpassas till EU:s miniminivå senast 1 april. Lagändringarna ska gälla i tre år och innebär följande:

1. Tidsbegränsade uppehållstillstånd

Tidsbegränsade uppehållstillstånd ska gälla för alla flyktingar utom kvotflyktingar. Barnfamiljer och barn som fram till i dag registrerat en asylansökan undantas dock. Eftersom handläggningstiden för beslut är så pass lång kommer i praktiken de som kommit i höst beröras av de nya reglerna, även om inte lagen införs förrän i april.

#flykt

2. Begränsad anhöriginvandring

Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara kunna återförenas med sin kärnfamilj. De som anses som alternativt skyddsbehövande, alltså de som inte uppfyller kraven för flyktingstatus men som till exempel löper allvarlig risk att skadas i väpnad konflikt, ska inte ha rätt till familjeåterförening.

3. Skärpta försörjningskrav

Krav på försörjning ska gälla vid all anhöriginvandring utom när flyktingar ansöker om familjeåterförening under de tre första månaderna. Den som tar en familjemedlem till Sverige ska också kunna försörja den som kommer hit.

4. Övriga skyddsbehövande har inte rätt till uppehållstillstånd

De grupper som i dag får uppehållstillstånd utan att ha asylskäl ska inte ha rätt till uppehållstillstånd. Den nya bestämmelsen omfattar de som i dag får stanna på grund av synnerliga eller särskilt ömmande omständigheter. Lagstiftningen för de grupperna kommer, enligt Löfven, att ändras så att man kan beviljas uppehållstillstånd av humanitära skäl bara ”i mycket begränsade fall”.

Det ska inte finnas någon särskild bestämmelse om uppehållstillstånd för barn.

5. Medicinsk åldersbestämning av asylsökande

Regeringen vill att medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska kunna göras när det saknas tillförlitliga dokument som kan säkerställa en persons exakta ålder och när det finns tvivel om den ålder som uppgetts.

6. Utvidgade id-kontroller

Id-kontroller ska införas på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige. Det innebär id-kontroller även på färjan mellan Helsingborg och Helsingör samt både på tåg- och busstrafiken över Öresundsbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet