All den samhällsviktiga verksamhet som ska bedrivas i Sverige i händelse av krig benämns som totalförsvaret. Det består av både militärt försvar och civilt försvar.
Det civila försvaret omfattar hela samhället och handlar om mer än att försvara svenskt territorium. Det kan handla om hälso- och sjukvård eller att säkra livsmedelsförsörjningen. Civilförsvaret bedrivs av en rad olika aktörer, så som regioner, kommuner och frivilliga organisationer.
Utspridda runt om i landet finns 18 sådana organisationer. Frivilliga motorcykelkårernas riksförbund och Lottakåren är två exempel.
– Vi ska vara ett stöd i att hjälpa civilbefolkningen så att den klarar sig så skadefritt som möjligt, säger Carina Wiro, nationell samordnare för Krisberedskap civilförsvarsförbundet.
Krav på civilförsvaret för Nato-medlemskap
I dag saknas det ett civilt försvar likt det som fanns under och efter kalla kriget. Vissa resurser, exempelvis ett livsmedelslager, avvecklades helt. Men om Sverige vill bli medlem i Nato så måste vissa beredskapskrav uppfyllas.
Sverige måste kunna säkra att det finns mat och dricksvatten, fungerande kommunikationer och transporter, hantera stora mängder skadade och döda, och kunna utrymma städer. Och där kan civilförsvaret spela en viktig roll.
Se hela avsnittet av Samhällskollaps på onsdag klockan 21:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.