”Det kan handla om hot, våld och trakasserier mellan de intagna”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården går upp i stabsläge, det meddelade generaldirektör Martin Holmgren under gårdagen.  

– Vi ser att trängseln och beläggningen i sig är en ökad risk för ordningsstörningar, incidenter och irritation mellan de intagna, säger han i Aktuellt.  

Det är många intagna som får dela två på ett rum, vilket ökar risken för otrivsel och incidenter, enligt Martin Holmgren.  

– Det kan handla om hot, våld och trakasserier mellan intagna och ibland hot och våld mot personalen, säger han.   

Ökningen av incidenter under de senaste åren finns att se i Kriminalvårdens statistik. 

– Det är klart att med den beläggningssituation som vi har nu, ökar risken för detta. Det har varit just fler intagna, säger Martin Holmgren i Aktuellt

Återfallsförebyggande

En stor del av kriminalvårdens uppdrag är att arbeta återfallsförebyggande.  

– Det handlar om att vi ska säkra att man ska ha en bra sysselsättning, bra utbildning, och möjlighet att jobba i de behandlingsprogram som finns. Det är klart att när antalet intagna ökar är det svårt att få alla i full sysselsättning och att alla får chans att jobba lika kvalitativt i behandlingen, säger Holmgren.  

Mer personal har tagits in, men det löser inte problemen.

– Det kan ju finnas andra hinder, som utrymmet. Alla kan kanske inte jobba i samma rum samtidigt, säger Martin Holmgren.

2000 nya platser planeras

Problematiken ligger enligt generaldirektören i att man avvecklade mycket för ett antal år sen och att underhållet inte sköttes i de befintliga lokalerna.  

– Sedan kom det ett trendbrott 2016-2017, sedan dess har siffrorna för intagna vänt uppåt kraftigt, säger Holmgren.

För att möta problemen planeras 2 000 nya platser på tio års sikt, men det är tveksamt  om detta kommer lösa situationen enligt Kriminalvården själva.  

– Nej, vi tror att vi kommer att behöva fortsätta jobba med beredskapsplatser med dubbelbeläggningar, säger Martin Holmgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.