För ett par år sedan hade jag anledning att gå igenom SVT:s arkiv på jakt efter bilder på en tidigare Scaniachef. Jag fastnade på de då nästan tio år gamla presskonferensbilderna från finanskrisen.
Den pressade Scaniachefen med sina dystra power point-bilder, då i 60-årsåldern, såg väsentligt äldre och slitnare ut än han gjorde på de färska bilderna från min nya intervju, vid fyllda 72. (Trots att han även nu, ville jag föreställa mig, kände sig aningen pressad i stunden)
Värre än under finanskrisen
Det blev en plötslig påminnelse om det brutala allvaret i den globala finanskrisen 2008. Sveriges båda världsledande lastbilstillverkare, Scania och Volvo, hade helt tappat försäljningen. Tiotusentals människor hade som jobb att tillverka någonting som absolut ingen ville ha. Och ingen visste när det skulle ta slut.
I dag frågade jag Volvos VD: ”Har ni ännu sämre koll nu än under finanskrisen?”.
Svaret blev: ”Ja.”
Finanskrisen 2008 utlöste ett globalt pengastopp, sedan finanssektorn, ekonomins blodomlopp, havererat. Den här gången handlar det om våra riktiga blodomlopp. Viruset som tagit sig in där har förstås först och främst orsakat lidanden och tragedier genom att skada och döda människor. Men det har också lyckats slå ännu hårdare än finanskrisen mot ekonomins blodomlopp.
Avbeställer lastbilar
Precis som under finanskrisen har Volvos kunder nu i princip slutat beställa lastbilar. I mars minskade orderingången med 75 procent jämfört med februari. Sedan slutet av mars har orderingången till och med varit negativ. Det är det torra, redovisningstekniska sättet att beskriva att det är fler som avbeställer sina lastbilar än som beställer nya.
Volvo har halverat vinsten första kvartalet. Många andra bolag i verkstadsindustrin, som SKF, Alfa Laval och, tidigare i veckan, Sandvik, rapporterar också sjunkande orderingång och vinst.
Undantagen – respiratorer och toapapper
De stora undantagen är givetvis bolag som säljer bättre just på grund av Coronakrisen. Getinge som gör respiratorer, fördubblade vinsten. Essity ”vinstvarnade” till och med i förväg inför kvartalsrapporten på grund av global hamstring av toapapper och mensskydd.
Men alla siffror handlar ändå mest om verkligheten innan coronakrisen slog till. Det var ju först i mars som länder och fabriker stannade i stor skala.
Osäkerheten total
Nästa gång bolagen kvartalsrapporterar är det den verkligheten som slår igenom fullt ut. Och trots att flera andra nu drar igång sina fabriker, är osäkerheten total, både i vår och i höst.
För när man öppnar upp länder, och lättar på restriktioner, då återstår den stora frågan: vill människor och företag köpa? Kanske vill de det, kanske kommer besked om att viruset är under kontroll och vaccin på väg, och global glädjeyra utbryter. Eller så blir verkligheten en annan.
Företagen kan ha gått i konkurs, vanliga människor kan vara utan jobb och pengar. Swedbank, som också kom med sin kvartalsrapport idag, har satt av två miljarder för kreditförluster. Det är tio gånger mer än samma period förra året. Banken befarar helt enkelt att vissa kunder inte klarar lånen på grund av recessionen.
Hur mycket statliga pengar regeringarna än öser över sina medborgare och företag är det väldigt svårt att föreställa sig hur det verkligen kommer bli. Eftersom det mesta ändå beror på vad viruset gör med människor, och vad vi människor kommer vara rädda att det ska göra med oss.