Detox en bluff – debatt i Gomorron

Uppdaterad
Publicerad

Råsaftscentrifugen skulle bli årets julklapp 2013 men meningarna går isär vad gäller teknikerna om att rensa kroppen med juicer och grönsaker.

– Ingen forskning styrker att vi driver ut gifter i kroppen när vi bara dricker juicer. Levern och njurarna har som funktion att göra detta och gör det bra. Ordet detox är missvisande, säger Lotta Klinge Härberg – verksamhetschef på dietistkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Renée Voltaire är matkreatör och arbetar mycket med råkost och vad hon menar är nyttig mat. Själv är hon van att ”detoxa” och tycker att de veckorna hon bara dricker gröna juicer är som en nystart.

– För mig handlar det om att bryta dåliga mönster. Jag tar en dag till en vecka med gröna juicer, det kan hända att jag äter en råkostsallad under den perioden men mestadels grönsaker. Jag ”detoxar” mig mer från vardagsstressen och tror att kroppen renas om man äter och dricker enbart grönt ibland, säger hon.

Men Lotta Klinge Härberg är skeptiskt mot ordet detox.

– Det finns inga studier som styrker att detox, veckor med bara gröna juicer, skulle vara förknippade med att fördriva något gift, ordet detox är missvisande. Jag tror mer på att fylla på kroppen med nyttig mat och mycket grönt.

Vad gör detox med kroppen?

– Fastar du och drar ner ditt energiintag så minskar dina blodfetter lite grann och du går ner lite i vikt,  men vad vi idag vet så har det inget med att driva ut några gifter, säger Lotta Klinge Härberg.

– När jag kör en detoxkur vill jag träna mer, jag kommer på bra idéer och jag blir mer positiv. Visst kan ordet detox vara missbrukat men å andra sidan så är det ett ord som alla använder, det är ju kul. Jag tror man blir avgiftad från den dagliga stressen.

– Släpp detox och jobba på boost istället. Att äta frukt och grönt är bra men att tro att det driver ut gifter i kroppen kan vi idag inte säga, avslutar Lotta Klinge Härberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.