Foto: SVT

Detta är intrycksallergi

Uppdaterad
Publicerad

Så här yttrar sig intrycksallergin för Jill och hennes barn:

  • LUKTER: ”Det kan vara att jag inte kan sitta kvar på bussen för jag mår illa av lukterna runt omkring. Eller att jag inte kan hänga in jackan i väntrummet på vårdcentralen för det luktar så konstigt just där. När min yngsta son var liten så kunde jag inte byta blöja utan att kräkas faktiskt. Jag hade alltid toalocket uppfällt så jag kunde kräkas.”
  • SMAK: ”Min yngsta son äter väldigt begränsat, kan bara äta vissa märken av korv och det måste skäras på ett visst sätt. Pannkakor måste serveras med mörkaste sidan uppåt, och det måste vara rätt märke på sylten. Han känner skillnad på olika korvmärken, även om de ser precis likadana ut. Men det kan också vara utseendet på förpackningen som skiljer, och det kan göra att han inte äter.”
Val 2018 – #dinröst
  • LJUS: ”För mina barn har ljus varit väldigt jobbigt, vi behöver alltid rulla ner persiennerna här när vi äter, för det får inte komma ljus på tallriken, för då gör det jätteont i ögonen säger de.”
  • LJUD: ”Till exempel om jag ska köra elvispen här hemma får jag ropa: Nu kör jag igång elvispen! Detsamma gäller dammsugare och hårtork. Annars skriker de och springer därifrån. Jag tror att ljuden faktiskt gör ont. Äldsta sonen har väldigt svårt för plötsliga ljud, t ex åska och brandlarm.”
  • KÄNSEL: ”Man kan ha svårt att skriva för att det känns obehagligt med pennan mot pappret. Kan vara så att man inte äter t ex svamp för att konsistensen känns på ett visst sätt, eller man kanske bara kan äta fasta saker som är knapriga. För oss är det just kläder, att sömmar kan göra ont, att  tvättlappar måste klippas bort. Det kan vara så svårt att man en dag inte klarar av att ha kläder på sig alls. Och då är det svårt att gå till skolan.”
  • TEMPERATUR: ”En del med autism har shorts mitt i vintern och vantar på sommaren. Man kan ha svårt att känna skillnad på kyla och värme. Min son brukar säga att han fryser när det är varmt här på sommaren, då kan det vara 30 grader.”
  • MUSKEL- OCH LEDSINNET: ”Det handlar om att man ska känna av var man har sin kropp. Jag har väldigt svårt att öppna mjölkpaket till exempel. Spiller mycket. Det kan leda till att man har annorlunda kroppsspråk. Det kan också påverka förmågan att stå upp och sitta, det är lätt att glömma bort, att man måste faktiskt koncentrera sig för att sitta upprätt.”
  • INRE KÄNSEL: ”Ett ganska okänt sinne. Det handlar om kroppens förmåga att känna av inre känslor, saker som kommer inifrån kroppen, till exempel att känna hunger, törst, att behöva gå på toa.”
  • BALANS: ”Man kan ha svårt med höjdskillnader, tycka det är obehagligt att gunga och snurra, blir lätt åksjuk, har problem med höjder.”

På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet