Anna kinberg batra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turerna kring Anna Kinberg Batra – på 60 sekunder. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta har hänt: Anna Kinberg Batras rekryteringar

Publicerad

Den före detta moderata partiledaren Anna Kinberg Batra hamnade under våren 2024 i blåsväder efter anklagelser om vänskapskorruption i samband med rekryteringar. Kritiken var hård och JO inledde en granskning.

Stormen kring landshövdingen i Stockholm, Anna Kinberg Batra startade i april. Nedan följer några av hållpunkter i turerna:

  • 10 april: Aftonbladet avslöjade att två av Anna Kinberg Batras vänner fått toppjobb på länsstyrelsen i Stockholm under tveksamma omständigheter. En tjänst utannonserades aldrig och den andra annonserades endast med en lapp i receptionen. Flera anmälningar gjordes till riksenheten mot korruption och Justitieombudsmannen.
  • 16 april: Länsstyrelsen och Justitieombudsmannen inleder utredningar. Facket kritiserar att rekryteringarna inte följer lagen om offentlig anställning. Saco saknar insyn i processen. Kinberg Batra nekar till ”kompisrekrytering” men medger att annonseringen kunde ha varit mer lämplig.
  • 18 april: Regeringen kommenterar inte om de har fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra, men betonar vikten av pågående utredningar av länsstyrelsen och Justitieombudsmannen (JO). JO granskar nu en tredje rekrytering där personen saknade nödvändig akademisk examen.
  • 8 maj: JO har begärt yttranden från Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen angående anklagelser om kompisrekryteringar. JO vill bland annat veta om Kinberg Batra är gudmor till Anna Borgs barn och vilka överväganden som gjordes vid annonsering av planeringschefen. Granskningen inkluderar även rekryteringen av beredskapschefen Mikael Jeppson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.