Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) meddelade under tisdagen att Sverige utvisar tre ryska diplomater efter att bland annat civila dödats och massgravar hittats i ukrainska staden Butja.
Pierre Schori, före detta diplomat och socialdemokratisk politiker, beskriver beslutet som adekvat.
– Det betyder att tre namngivna personer som man har valt ut som kanske de värsta exemplen på spioneri eller underrättelseverksamhet kommer att utvisas från Sverige.
Kraftig markering
Totalt finns det 35 ryska diplomater i Sverige enligt Utrikesdepartementet och enligt Säkerhetspolisens bedömning bedriver var tredje av dem underrättelseverksamhet.
Pierre Schori säger att en anledning till att Sverige inte utvisar fler än tre ryska diplomater är att Sverige har betydligt färre diplomater i Ryssland.
– Om vi tar ett stort svep så blir det ett minst lika stort svep i Moskva på vår egen ambassad. Då har vi kanske inte så många kvar. Det är en fråga om hur pass stor rörelsefrihet man vill ha för sitt eget folk, sina egna diplomater och deras möjlighet att verka. Vi har den linjen att det är viktigt att ha personer på plats för att kunna följa utvecklingen.
Debatten om hur många diplomater som utvisats är ”helt onödig”, enligt Schori. Han menar att gesten är viktigare.
– Det blir nästan inrikespolitisk pajkastning om man istället börjar diskutera om man ska utvisa tre, fem eller sex personer.
Kan återvända
Ett tiotal EU-länder har sedan Rysslands invasion av Ukraina utvisat rysk personal på ambassader och konsulat.
Italien gav nyligen besked om att utvisa 30 personer från ambassaden i Rom. Under måndagen fattade Tyskland och Frankrike liknande beslut och förklarade 40 respektive 35 diplomater ”persona non grata” – icke önskvärda.
Under tisdagen beslutade Danmark att utvisa 15 ryska diplomater. De beskrivs som medlemmar av den ryska underrättelsetjänsten och får två veckor på sig att lämna landet.
När de ryska diplomaterna måste lämna Sverige är däremot okänt. Schori berättar att diplomater enligt rutinerna brukar ha uppemot en vecka på sig att lämna landet.
Skälet till utvisningen är sedan avgörande för om de får återvända längre fram.
– Någon som har bedrivit längre verksamhet och tagits på bar gärning med att muta och köpt folk är nog stämplad för evigt. Men när man som i det här fallet väljer ut folk i protest kan det hända att någon efter ett antal år får komma igen. Det granskas mycket noggrant av utrikesdepartementet och polisen i så fall, säger Schori.