Kirurgiska verktyg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara djur som dissekeras på universiteten. De mänskliga kroppsdelarna som används vid Uppsala universitet är alltid donerade, och både innan och efter dissektionen hålls samtal med eleverna. Foto: Storyblocks

Dissektioner på läkarprogrammet väcker debatt – så ser det ut på landets utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

En student i Lund portades från läkarutbildningen efter att ha vägrat dissekera ett lamm. Dissektionen var obligatorisk för utbildningen. Så ser det inte ut på alla läkarutbildningar, men trots det är universiteten eniga – föreskrivna moment ska genomföras, samvetskval eller ej.

Lund är en av läkarutbildningarna i landet som har dissektion av djur på schemat. Flera andra utbildningar har det inte – till exempel Karolinska Institutet i Stockholm, som inte har några djurdissektioner alls.

– Studenterna dissekerar däremot människor som donerat sin kropp till forskningen. Men det är frivilliga moment, säger Marie Dahlin, programdirektör på KI.

Inte heller på Örebro universitet är dissektion av djur ett måste för läkarstudenterna. Förut ingick dock dissekering av hjärtan och lungor från kor, men nu är det frivilligt.

– Det var inte av etiska skäl eller för att studenter klagat, utan av andra rent praktiska skäl, säger Mikael Hasselgren, biträdande ansvarig för läkarprogrammet.

”Är det obligatoriskt så är det”

Läkarstudenter vid Uppsala universitet måste däremot dissekera både djurorgan och människolik under utbildningen. Bertil Lindahl, ansvarig för läkarprogrammet, förklarar varför:

– Om du vill bli opererad är du kanske glad att någon har fått se och träna på att identifiera anatomiska strukturer innan. Det finns bra visualiseringsprogram vi också använder oss av men det är inte samma sak som att själv hålla i spakarna.

Inget av de tillfrågade universiteten säger att de haft problem med studenter som inte velat dissekera av etiska skäl. Och om ett moment väcker obehag så får man välja: Genomför det, eller bli underkänd.

– Är det obligatoriskt så är det. Läkarprogrammen har gemensamt sagt att kåren inte har samvetsfrihet, säger Mikael Hasselgren.

Marie Dahlin vid KI instämmer:

– När det är obligatoriskt kan man inte genomföra kursen med godkänt resultat. Vi har ibland den här typen av diskussioner med studenter och de allra flesta förstår att man som läkarstudent inte alltid kan tänka på sina egna övertygelser. Man utbildar sig till ett yrke som tjänar det allmänna.

I videon förklarar Bertil Lindahl hur det går till när eleverna dissekerar kroppsdelar från människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.