Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer om den blandning av fjärr-, när- och distansundervisning som gäller för gymnasieskolor kommer inte att förlängas. Den upphör alltså att gälla från och med den 1 april.
Utbildningsminister lämnade beskedet om den upphörda distansundervisningen med en påminnelse:
– Ingen ska tolka det som att vi blåser av faran, sade Anna Ekström (S).
”Skolan är samhällsviktig”
Beslutet motiverades med att skolan är avgörande för elevernas framtid och att varje dag i skolan är viktig. Inte minst för de elever som snart ska gå ut gymnasiet.
– Skolan är en högt prioriterad, samhällsviktig verksamhet
Gymnasieskolor och högstadiet uppmanas ändå fortsätta hålla en flexibilitet för att kunna växla mellan undervisningsformerna för att undvika trängsel i lokaler och kollektivtrafiken.
Smittskyddsläkare kan rekommendera nedstängning lokalt
Regionala smittskyddsläkare kommer ha befogenhet att stänga ner skolor helt eller delvis med anledning av smittoläget.
BrittaBjörkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, betonade vikten av anpassning efter läge och att det kan bli aktuellt med distansundervisning om smittoläget skulle kräva det.
– Skolan måste fortsätta jobba förebyggande. Det handlar om att seskolan som den arbetsplatsen den faktiskt är. Det är också upp tillvar och en som är i miljön att följa reglerna.
Då skolorna snart kommer gå på påsklov kommer den tidigare rekommendationen sluta gälla från den 6 april eller 12 april beroende på när påskloven är.
Ekström bad skolorna att ta ett omtag för att göra skolan så smittsäkert som möjligt inför starten.
– Går det att hålla utbildningen utomhus är det så klart bättre, säger Ekström.