Högstadieskolor får bedriva distansundervisning under våren

Uppdaterad
Publicerad

Även högstadieskolor ska nu tillåtas att bedriva fjärr- eller distansundervisning. Det meddelade utbildningsminister Anna Ektröm (S) under en pressträff på torsdagen.

– Högstadiet kommer alltså att kunna använda samma regelverk som gymnasiet använt, säger hon.

Den nya bestämmelsen, som ska träda i kraft redan på måndag, ska användas som en sista utväg för att undvika trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

– Den här nya bestämmelsen är en möjlighet inte en skyldighet och beslutet är huvudmannens, säger Ekström.

Anna Ekström påpekar att närundervisning i nästan alla fall är att föredra framför distansundervisning och att varje skola ska ta hänsyn till elevernas ålder, behov och olika förutsättningar när de fattar beslut om hur undervisningen ska bedrivas. Särskolan och specialskolan omfattas inte av bestämmelsen.

– Det är ett väldigt svårt läge. Vi har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt, säger Ekström.

Vädra klassrum efter varje lektion

Grundskolan måste fortsätta erbjuda sina elever skolmåltider, även om lektionerna bedrivs på distans. De skolor som fortsatt håller öppna ska undvika att blanda elevgrupper och se till att vädra klassrummen efter varje lektion.

– Även undervisning i skolorna behöver anpassas så att man undviker större samlingar och trängsel, säger Peter Fredriksson, generaldirektör vid Skolverket.

”Läget är så allvarligt”

Enligt Folkhälsomyndigheten generaldirektör Johan Carlson är utbrotten i skolan inte större än på andra arbetsplatser. Han håller fast vid att det har varit en framgångsrik strategi att hålla grundskolorna öppna.

– Barn får milda symtom och de har inte visat sig vara drivande av smittan, säger han och fortsätter:

– Men läget är så allvarligt att vi måste öppna för alla tänkbara åtgärder.

Komvux ska forsätta med distansundervisning så långt det är möjligt. På gymnasiet gäller detsamma fram till 24 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.