• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elevförbund välkomnar besked – stillar oro bland elever på distans

Uppdaterad
Publicerad

Bra att beskedet kom i god tid och nu lyfts ett stressmoment från elever i pandemitider.

Det tycker Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, men varnar för att beslutet om slopade nationella prov i vår kan få konsekvenser på lång sikt.

Det blir inga nationella prov varken i grundskolan, gymnasieskolan eller vuxenutbildningen under vårterminen 2021. I grundskolans årskurs tre och i specialskolans och sameskolans årskurs fyra ska proven dock genomföras. Det beskedet kom från Skolverket under tisdagen.

– För många elever känns det nog skönt att bli av med stressmomentet och kunna lägga tid på undervisningen. Det är svårare att lära sig med distansundervisning, om man själv varit sjuk eller läraren varit borta, säger Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, Svea.

Coronapandemin

Ingen vanlig situation

Hon lyfter att många varit oroliga för att proven verkligen hade gett en rättvis bild över elevernas kunskaper om proven genomförts i vår.  Detta i och med att många högstadieskolor gör olika, en del genomför utbildning på distans, andra har vanlig undervisning. För gymnasieskolan råder återigen distansundervisning.

– Det är inte en vanlig situation vi befinner oss i. Men på nationell nivå är det väldigt tråkigt, det kommer blir svårt att se vilket kunskapstapp vi får med pandemin. Nationella proven är den enda typ av rättssäkring vi har av svensk skola, säger Jennie Gustafsson.

Risk för kunskapstapp

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, konstaterar också att det är svårare nu att hjälpa de elever som har behov av extra stöd. Hon tror att vi kommer se ett kunskapstapp framöver.

– Lärare kommer kunna sätta betyg men det finns risk att man inte hinner gå in på djupet. Vissa elever kommer tappa vissa delar och det påverkar sedan i hela skolsystemet. Det är något som vi behöver sätta av resurser till att hantera redan nu.

Nationella proven

De nationella proven är ett stöd för en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning av en elevs kunskaper.

De genomförs i ämnena matematik, svenska, svenska som andraspråk och engelska i grundskola, gymnasieskola och i gymnasial komvux.

I årskurs 9 genomförs också nationella prov i ett av de samhällsorienterande ämnena och i ett av de naturorienterande ämnena. I sfi inom komvux genomförs också nationella prov.

I grundskolan genomförs nationella prov i årskurs 3, 6 och 9.

Källa: TT/Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet