En dödsannons i tidningen kan gå på mellan 1000 och 4000 kronor. Efter dödsfall i familjen reagerade vår tittare Lillemor Karlsson i Oxelösund på priset. Hon tyckte också det var konstigt att priset för dödsannonsen var mycket högre än för en bröllopsannons i samma tidning.
Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund, säger att det är vanligt att kunderna reagerar över annonspriset.
– Då ska vi också komma ihåg att vi bor på flera ställen under vår livstid, så många skulle egentligen gärna annonsera i flera tidningar. I dag begränsar man sig oftast till en lokaltidning på grund av priset.
Dessutom har tidningarna faktiskt mindre jobb med dödsannonserna nu än förr, tack vare digitaliseringen. Begravningsbyråerna gör annonsen mer eller mindre färdig i ett dataprogram och skickar till tidningen.
– Det är betydligt mindre jobb för tidningen, absolut. Ändå har inte annonspriserna förändrats något, inte till det lägre i alla fall, säger Ulf Lernéus.
Enligt honom tar begravningsbyråerna ungefär 200 kronor av kunden för arbetet. De får också en mindre summa av tidningarna, i snitt sju procent av annonskostnaden.
Våga fråga
Konsumentvägledaren Maria Wiezell menar att våra sociala föreställningar påverkar oss till att inte ifrågasätta priset på dödsannonsen.
– Det är som om man tror att man hedrar den döde mindre om man är lite knusslig och frågar, säger hon.
Hon tror också att man förutsätter att det inte skiljer så mycket i pris utan godtar att detta är vad annonser kostar.
– Jag tycker det är orimligt. Det låter som att man utnyttjar människor i en utsatt situation där de tycker det är jobbigt att fråga efter pris.
Anhöriga vill ju inte verka snåla, det känns fel att prata om pengar i sammanhanget, och saken kan kompliceras av att flera personer samsas om kostnaderna i dödsboet. Först efteråt kommer frågan: varför lade vi så mycket pengar på det här?
– Du hedrar inte den döda sämre genom att diskutera pris. Fråga vad det kostar, uppmanar Maria Wiezell.
Dyrare av tradition
Mathias Andersson tar med sig frågan till Tobias Hedström som är chefsanalytiker på branschorganisation TU, Tidningsutgivarna.
– De flesta av våra medlemmar är inte ens medvetna om att det är så stor skillnad, säger Hedström.
De ger främst två anledningar till det höga priset på dödsannonser. Dels mera arbete i form av att kontrollera att det blir korrekt, och den individuella utformningen – detta trots att begravningsbyråerna menar att de gör mesta jobbet.
– Men den största anledningen är att av tradition har de alltid varit dyrare, säger Tobias Hedström.
Tidigare räknades bröllopsannonser nämligen inte som annonser utan som redaktionellt material, och därmed tog man inte betalt för dem. Dödsannonser däremot har alltid kostat pengar, och innebar också mer jobb förr. När man började ta betalt även för bröllopsannonserna, så lade man sig på en lägre nivå i pris.
Rabatt eller ockerpris?
När Plus tittar på olika tidningar tar den med störst prisskillnad ungefär 400 kronor för en mindre bröllopsannons, men över 2400 kronor för dödsannonsen.
Var går gränsen till att det blir ocker?
– Det är svårt att säga. Prisskillnaden kan bero på att det är bröllopsannonserna som är så billiga. Att sorgeannonserna ligger lika dyrt som en vanlig annons, medan bröllopsannonserna har ett kraftigt rabatterat pris, säger Tobias Hedström.
Han menar att TU nu måste be sina medlemmarna att se över saken. Frågan är om tidningarna kommer kunna ändra den sneda prissättningen utan att i stället höja priserna på bröllopsannonser.
– Annonsintäkterna från privatsidan är ingen stor intäktskälla, så det finns alla möjligheter att justera nedåt, säger Hedström.
- Se hela inslaget i Plus avsnitt 7.