• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dödspatrullens gängmedlemmar upp i rätten i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I höstas dömdes fem personer som kopplas till det kriminella nätverket Dödspatrullen till mellan 20 år till livstids fängelse för dubbelmord och mordförsök i danska Herlev i juni 2019. Nu prövas deras överklagan i Danmarks motsvarighet till hovrätten.

– Planen var att skada honom så allvarligt som möjligt, säger en nu 19-åriga mannen som väljer att erkänna sin inblandning i skjutningen.

Rättegången mot de fem unga svenskarna väntas pågå i sammanlagt åtta dagar och det var ett stort säkerhetspådrag när förhandlingarna inleddes i Østre Landsret i Köpenhamn under måndagen.

Under dagen fick rätten ta del av åklagarens sakframställan och sedan lyssna till de åtalade. En av de yngre gärningsmännen erkänner nu att han mördat den person som sköts med ett stort antal skott.

Han erkänner också till vållande till annans död för den person, som sköts med ett skott i låret. De döda kopplas båda till det rivaliserade nätverket Shottaz

19-åringen har också kommit med en ny förklaring: han hävdar att en av de två personerna ska ha utpressat honom.

– Han utpressade mig på 100 000 kronor, säger han.

”Planen var att skada honom”

Han hävdar också att en annan än de medåtalade – en person han inte vill namnge – gjorde upp mordplanen eftersom även ville göra sig av med samma fiende.

– Jag kommunicerade med honom via Encrochat, hävdar han. Planen var att skada honom så allvarligt som möjligt.

När åklagaren ställer motfrågor om var han befann sig, med vem och om detaljer som kan stödja hans förklaringar är svaret ofta ”det vill jag inte svara på”.

19-åringen beskriver också hur han hoppar ut ur bilen och skjuter tre skott mot motorn på den bil där de tre unga männen satt i. Den förste att träffas är den utpekade ledaren för Shottaz, som skjuts i låret.

Han hävdar också att han därefter ska ha skjutit mot sin egentliga måltavla, som satt kvar i bilen och försökte ta sig ut.

– Jag bara skjuter. Jag sköt alla skott jag hade. Jag vet inte var jag träffade honom. Jag tror det var på överkroppen, säger han.

19-åringen påstår också att det inte var meningen att skjuta den utpekade ledaren för Shottaz, som förblödde efter skottet i låret. Därför tycker han att han dömdes orättvist för mordet på den utpekade Shottaz-ledaren och mordförsök på en tredje person i samma gruppering som klarade sig.

Advokaten ifrågasätter påföljden

Henrik Dupont Jørgensen, försvarare för en av de yngre som dömts, anser att det finns starka skäl till överklagandet. Han tar som exempel att det strängaste straffet någon dansk minderårig tidigare dömts till är åtta års fängelse. Dessutom, med tidsbestämt straff och villkorlig frigivning för de som dömts till livstid, så kommer de kunna släppas efter 12-14 år i fängelse, uppger advokaten.

Det motsvarar det straff den unge man han representerar riskerar att få avtjäna, med villkorlig frigivning inräknat efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

– Så i praktiken får en som var pojke vid tillfället ett lika hårt straff som en vuxen som döms till livstid, säger advokaten som ifrågasätter påföljden.

En vän till de båda hade tidigare dömts till tre års sluten ungdomsvård efter att ha avrättat en rival som kopplas till Shottaz-sidan i januari 2018 inne på en pizzeria i Rinkeby inför flera vittnen, däribland ett barn.

Bakgrund:

I Danmark dömdes samtliga fem åtalade enligt en gänglagstiftning som gör det möjligt att döma till dubbelt så hårda straff om brottet sker som ett led i en gängkonflikt. I detta fall fanns fingeravtryck, mordvapen och omfattande dna-bevisning på kläder som lämnats i den flyktbil som antänts och övergetts efter morden. Men dörrarna till bilen hade stängts och lågorna slocknade.

Åklagaren hade också en mobilfilm från ett vittne som lyckades filma slutet av mordförloppet. I den identifierades flyktbilen och utifrån videon kunde de kläder som de fem i mordkommandot bar kopplas till plaggen som lämnats i flyktbilen.

Den 19-åring som nu erkänt mord reagerade med verbala påhopp mot domaren när han fick höra den första domen. Detta då han hade räknat med ett betydligt kortare straff. Både den morddömde unge mannen och hans medåtalade kusins försvarare hade förgäves argumenterat för att de i Sverige för motsvarande brott skulle ha fått som mest fyra års sluten ungdomsvård på ett av statens särskilda ungdomshem.

Barndomsvänner har vänt sig mot varandra

Anledningen till att den yngre erkänner är enligt en hypotes att de andra ska komma lindrigare undan.

Men frågan är om eventuella nya uppgifter kommer att ha någon betydelse i skuldfrågan över huvudtaget eftersom domstolen i Glostrup i höstas kom fram till att de agerade i samförstånd, oavsett vem som tryckte av skotten.

De fem åtalade dömdes alla som skyldiga till de två morden och mordförsöket som skedde 25 juni 2019 mot tre personer som kopplas till den rivaliserande grupperingen Shottaz. Konflikten handlar i grunden om barndomsvänner från Rinkebyområdet i nordvästra Stockholm som vänt sig mot varandra efter en konflikt om pengar.

De tre äldsta, bland annat en utpekad ledare för det uppmärksammade gänget som kallas Dödspatrullen, dömdes till livstids fängelse.

Ena offret var tidigare den utpekade ledarens bästa vän. De två yngsta, två kusiner som båda var 17 år vid brottstillfället, dömdes till 20 års fängelse vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.