Dödsskjutningarna värre än någonsin: ”Det är vilda västern”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 48 personer har skjutits ihjäl i Sverige sedan årsskiftet. Den tidigare toppnoteringen från 2020 har därmed spräckts – trots att det är över tre månader kvar av året.

– Man kan säga att det just nu är en form av vilda västern bland många yngre som skjuter ihjäl varandra, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu i Aktuellt. 

Enligt polisens statistik är 2022 redan det år med flest dödsskjutningar i landet någonsin. Det är till största del unga män som ligger bakom skjutningarna som experter menar sker främst inom ”de kriminella miljöerna”.

– Det finns förstås de som beställer mord av ledarstruktur men det är de yngre som driver mördandet i första hand, säger kriminalkommisarie Gunnar Appelgren i Aktuellt.

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu har under en längre tid följt utvecklingen när det gäller dödsskjutningar i landet. Han ser flera samband mellan det ökade antalet dödsskjutningar och de oroligheter och interna konflikter som finns inom och mellan landets kriminella grupperingar.

– Skjutningarna är bland annat en effekt av territoriella konflikter om narkotika. Det blir ett medel för skrämma sina rivaler och ta över narkotikamarknaden. Det är något som genererar oerhört mycket pengar och konsumenterna finns i alla samhällsskikt, Säger Diamant Salihu i Aktuellt.

Sprider sig ut från storstäder

Under många år har har en stor del av det grova våldet varit koncentrerat till landets storstäder och dess förorter. Men på senare tid har man sett hur dödsskjutningarna i allt större utsträckning sker på mindre orter.

– På många håll förstår man inte hur allvarligt det är. Polis, skola och socialtjänst behöver bli bättre på att kommunicera med varandra för att tidigt kunna ingripa mot de här personerna som fyller på när äldre ledare grips och andra blir mördade.

Hör SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu berätta mer om dödsskjutningarna i spelaren ovan.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.